Στα σκαριά η νέα Πινακοθήκη

Τον Απρίλιο αρχίζουν τα έργα επέκτασής της


«Ωρα της αλήθειας» χαρακτήρισε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, για την επικείμενη έναρξη των εργασιών, με στόχο τον υπερδιπλασιασμό των χώρων και την αναβάθμιση της Πινακοθήκης, η διευθύντρια του ιδρύματος Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Παρόντες στη συνέντευξη ο αν. υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Κώστας Τζαβάρας και η γ.γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που λίγο αργότερα θα τόνιζε πως οι εργασίες αρχίζουν άμεσα τον Απρίλιο, ενώ αναμένεται το έργο να παραδοθεί ώς τον Δεκέμβριο του 2015.
Μιλώντας με αριθμούς, στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 τ.μ. θα προστεθούν 11.040 τ.μ. Η Πινακοθήκη θα αποκτήσει 2.230 τ.μ. πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, επιπλέον 1.645 τ.μ. αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 450 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήρια 910 τ.μ., σύγχρονα εργαστήρια, χώρους διοίκησης, καφέ κι ένα εστιατόριο, από το οποίο το μάτι θα αγκαλιάζει την Ακρόπολη.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική εικόνα της Πινακοθήκης, η αλλαγή θα είναι σαρωτική, αφού θα προστεθεί ένας όροφος, δεν θα πειραχτεί το εμπρός κτήριο, απλώς θα ρετουσαριστεί, ενώ το πίσω θ' αποκτήσει γυάλινο διάφραγμα σ' όλη του την όψη, μέσα από το οποίο θα φαίνεται η ράμπα που θα οδηγεί από όροφο σε όροφο. Ανάμεσα στις διαφάνειες που έδειξαν χθες οι υπεύθυνοι της οριστικής μελέτης, και μία που παρουσιάζει φωτισμένη εσωτερικά την Πινακοθήκη («Εξωστρεφές και όχι εσωστρεφές πλέον το κτήριο») ενώ σε τμήμα του γυάλινου διαφράγματος προβάλλονταν εικόνες από τις εκθέσεις.
Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ. Από αυτά το ΕΣΠΑ θα καλύψει τα 32 εκατ. και το υπόλοιπο ποσό εξασφαλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Με ακόμα μία χορηγία 1 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα δημιουργήθηκαν οι κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι για τους πίνακες στη Μαγούλα Αττικής.
Ο κ. Τζαβάρας, αφού απέδωσε τα εύσημα για τον όγκο της εργασίας που τελεσφόρησε στις κυρίες Πλάκα και Μενδώνη, πρόσθεσε: «Από εμένα ο ελληνικός λαός περιμένει να δεσμευτώ ότι κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του κτηρίου θα φέρουμε τους θησαυρούς της Πινακοθήκης σε επαφή με την περιφέρεια. Οι πίνακες δεν θα βρεθούν σε αδράνεια. Και εφ' όσον το Δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί, θα αγωνιστούμε να προβάλουμε την τέχνη μας εκτός Ελλάδας».
«Οι ξένοι γνωρίζουν τα αρχαία και τα βυζαντινά μας, δεν γνωρίζουν όμως τη σύγχρονη ελληνική τέχνη» πρόσθεσε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα που ήδη συζητά με μουσεία τεσσάρων διαφορετικών χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ) προς αυτή την κατεύθυνση.
Σημειώστε πως το επιστημονικό προσωπικό της Πινακοθήκης θα συνεχίσει να εργάζεται στη διάρκεια της ανακατασκευής του κτηρίου, ενώ η Γλυπτοθήκη στο Γουδή θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις από τους θησαυρούς του Ιδρύματος, που το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται ώς τις 4 Μαρτίου. Η τελευταία ξενάγηση από τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν