Μέλι από τον τόπο μας.
Σκεφτείτε...τρώτε απλά Ελληνικό μέλι ή Ελληνικής συλλογής;
Η ιδέα μας δεν έχει να κάνει με ακόμα μία περίπτωση μελισσοκομικής παραγωγής, αλλά ξεχωρίζει μέσα από 2 καινοτομίες που θα εφαρμόσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Όπως σε όλο τον κόσμο οι μέλισσες αποτελούνται από φυλές διαφόρων γενετικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, έτσι και στην Ελλάδα έχουμε 4 αρχέγονες φυλές μελισσών, την Κρητική, την Μακεδονική, την Κεκρόπια και την Κορνιαλική που δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν. Η αυξημένη ζήτηση παραγωγής, οδήγησε τους μελισσοκόμους στην εισαγωγή ξένων φυλών μέλισσας και σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση παρασιτοκτόνων στις καλλιέργειες των αγροτών, η Ελληνική μέλισσα οδηγείται στην εξαφάνιση.
Πολλοί θα αναρωτηθείτε "και τι έγινε αν το μέλι που τρώω το έχει συλλέξει π.χ. Ρουμάνικη μέλισσα και όχι Ελληνική;" Η απάντηση βρίσκεται στο ότι στην Ευρώπη απαντώνται περίπου 6.000 είδη βοτάνων με τα 4.200 να βρίσκονται στην Ελλάδα, οπότε οι Ελληνικές φυλές αναγνωρίζουν και συλλέγουν από την πλειοψηφία αυτών σε σχέση με την Ρουμάνικη που αναγνωρίζει π.χ. 500 είδη. Έτσι λοιπόν το μέλι που έχει συλλεχθεί από την Ελληνική μέλισσα αποδεδειγμένα θα είναι πλουσιότερο σε σχέση με αυτό που θα έχει συλλέξει η εισαγόμενη, ασχέτως αν και τα δύο μελίσσια βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
Αυτό που λέμε λοιπόν είναι όχι απλά Ελληνικό μέλι, αλλά ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ συλλεγμένο και παραγόμενο αποκλειστικά από Ελληνικές φυλές μελισσών.
Η δεύτερη καινοτομία μας έχει να κάνει με την τροφοδοσία των μελισσιών μας για τις δύσκολες μέρες όπως του χειμώνα, που θα χρειαστεί να ενισχύσουμε το μελίσσι μας με τροφή για να επιβιώσει. Η σύγχρονη μελισσοκομία χρησιμοποιεί μείγματα γλυκόζης (ζάχαρη) το λεγόμενο "ζαχαροζύμαρο" και τεχνητή γύρη για να τρέφονται οι μέλισσες. Εμείς θα τρέφουμε τις μέλισσες όποτε χρειάζεται με Κρητικό χαρούπι (χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο), που έρχεται μετά το μέλι ως φυσική τροφή με μόνο θετικά αποτελέσματα για τις μέλισσες και τα προϊόντα τους.
Έτσι λοιπόν στην Αγία Μαρίνα και Τιθορέα Φθιώτιδας και με φόντο τον επιβλητικό Παρνασσό ξεκινάει η προσπάθειά μας για την ανάπτυξη παραδοσιακής μελισσοκομίας χρησιμοποιώντας αποκλειστικά Ελληνικές φυλές μελισσών για την παραγωγή μελιού, γύρης, πρόπολης και βασιλικού πολτού.
Η ορεινή ποικιλόμορφη χλωρίδα της περιοχής όπως το άγριο θυμάρι, η κουμαριά, το ρείκι και ο έλατος, είναι αρωγός στην παραγωγή εξαιρετικών μελισσοκομικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας, μιας και σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε παραδοσιακές τεχνικές χωρίς φάρμακα και υποκατάστατα τροφής, έτσι ώστε οι μέλισσες να αναπτύξουν τους γόνους τους με ομαλές διαδικασίες και στη συνέχεια να παράξουν 100% φυσικά προϊόντα.
Οι μέλισσες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι δύο φυλών με πρώτη και κύρια την Κεκρόπια (Apis mellifera cekropia) ως η αυθεντική και αρχαιότερη μέλισσα στον Ελληνικό χώρο με καλή παραγωγή μελιού και πολύ ανθεκτική σε ασθένειες, με δεύτερη την Μακεδονική ή Χαλκιδικής (Apis mellifera macedonica) που θεωρείται η πιο ευγενική μέλισσα, συλλέγει σε μακρινές αποστάσεις και παράγει μεγάλες ποσότητες πρόπολης. Παράλληλα οι μέλισσες θα συμβάλουν στην "επικονίαση" όλης της γύρω περιοχής, με μόνο θετικές συνέπειες για τις καλλιέργειες και το περιβάλλον.
Μέσα από αυτή την καμπάνια συμμετέχετε ενεργά στην υλοποίηση του, χρηματοδοτώντας για την απόκτηση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού όπως:
- Μελίσσια
- Βιολογικά πλαίσια κυψελών
- Πληθυσμοί μελισσών (Κεκρόπια) (Μακεδονική)
- Βασίλισσες
- Γυρεοπαγίδες
- Ρουχισμός και λοιπός εξοπλισμός
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου