Φόβοι για ασιατικό ντόμινο - Τι θα γίνει αν σπάσουν οι φούσκες;

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μήπως βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός ντόμινο στις ασιατικές οικονομίες; Αν και κανείς οικονομολόγος δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσουν οι ασιατικές φούσκες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια το σίγουρο είναι ότι η ανασφάλεια διακατέχει πλέον τις ασιατικές οικονομίες.
 Σύμφωνα με έκθεση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης οι δυσμενείς  προοπτικές για την Κίνα και την Ινδία σε συνδυασμό με την αργή ανάκαμψη στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες θα επηρεάσουν αρνητικά και τις υπόλοιπες ασιατικές οικονομίες. Στην σχετική μελέτη που καλύπτει τις οικονομίες 45 κρατών αναφέρει ότι το ΑΕΠ  για ολόκληρη την περιοχή θα αυξηθεί  κατά  5,8% το 2015 και κατά 6,0 ​%  το 2016. Η μεταβολή αυτή είναι  αισθητά χαμηλότερη απο τις προηγούμενες προβλέψεις που είχαν γίνει τον  Μάρτιο και οι οποίες εμφάνιζαν την ανάπτυξη να είναι της τάξης του  6,3% για καθένα απο τα δύο έτη.
Στην Κίνα,- δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου-, έχει παρατηρηθεί μέτρια ανάπτυξη λόγω της επιβράδυνσης των επενδύσεων και των αδύναμων εξαγωγών κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015. Η ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας θα είναι 6,8% το 2015. Αυτό σημαίνει ότι κινείται πολύ χαμηλότερα απο την προηγούμενη πρόβλεψη η οποία εμφάνιζε την κινεζική οικονομία να τρέχει με  7,2% το 2015. 
 Επίσης και για την Ινδία οι προβλέψεις είναι δυσμενέστερες καθώς εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 7,4% φέτος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη του ίδιου οργανισμού ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την ινδική οικονομία ήταν 7,8%.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις ασιατικές οικονομίες είναι πολλοί. Για παράδειγμα η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου αλλά και των άλλων ισχυρών νομισμάτων θα προκαλέσουν προβλήματα σε χιλιάδες επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες έχουν εκτεθεί με δανεισμό σε συνάλλαγμα.Σύμφωνα με μελέτες  το ποσοστό του χρέους σε ξένο νόμισμα μεταξύ των επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία ι υπερβαίνει το 65% .
Ουσιαστικά οι ασιατικές οικονομίες θα βρεθούν εκτεθειμένες σε πολλαπλούς κινδύνους και είναι άγνωστο το αν καταφέρουν να τους αντιμετωπίσουν και κυρίως με τι κόστος θα το κατορθώσουν.Οι συναλλαγματικές πιέσεις, οι ανησυχίες για εκροές κεφαλαίων η  υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς και οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων σίγουρα μπορεί να τις οδηγήσουν σε ανυπέρβλητα προβλήματα.
Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο απο την κρίση της κινεζικής οικονομίας είναι όσες πωλούν προϊόντα στην Κίνα, όπως για παράδειγμα  η Μογγολία που εξάγει χαλκό και  το Καζακστάν που πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.Επίσης, εκτεθειμένες είναι και χώρες οι οποίες συνδέονται με την κινέζικη οικονομία μέσω παγκόσμιων επιχειρηματικών αλυσίδων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η Κορέα και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη.
Απο την άλλη πλευρά κάποιες άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές θα ωφεληθούν από την αύξηση του κόστους εργασίας της Κίνας. Σε τομείς στους οποίους την  ανταγωνίζονται άμεσα όπως ισχύει στην περίπτωση του Βιετνάμ με την παραγωγή  ηλεκτρονικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, και  για το Μπαγκλαντές  στην παραγωγή ενδυμάτων που  αποτελούν το 80% των εξαγωγών,  η κινεζική επιβράδυνση θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία στις χώρες αυτές να επεκταθούν  και σε άλλες αγορές.
Αλλά οι πονοκέφαλοι δεν σταματούν. Μία αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας σε πολλές ασιατικές οικονομίες. Η εμπειρία δείχνει ότι όταν οι ΗΠΑ αποφασίζουν  να αυξήσουν  τα επιτόκια, αυτό συνήθως προκαλεί μια παγκόσμια επανευθυγράμμιση των ροών κεφαλαίων. Το κεφάλαιο τείνει να μεταφέρεται  από τις αναδυόμενες αγορές στις ΗΠΑ, που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Έτσι, αυτή η αλλαγή στις ροές κεφαλαίων θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις  χώρες που εξαρτώνται απο την  διεθνή  χρηματοδότηση για την ανάπτυξη τους. Φυσικά οι κεντρικές τράπεζες των χωρών θα μπορούσαν να αντιδράσουν είτε ανεβάζοντας τα δικά τους επιτόκια είτε προσαρμόζοντας τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους αλλά και αυτό δεν είναι επιλογή άνευ κόστους.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο