Λαγκάδια Γορτυνίας: Γιορτή της δημοτικής μουσικής παράδοσης

Πραγματοποιήθηκε ο 42ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής

                      

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Γορτυνίας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Γορτυνίας  (ΔΗΚΕΓ),  το Σάββατο 25 Ιουλίου, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, ο 42ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής.  Συνδιοργανωτής φορέας της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Π.Ε. Αρκαδίας.

Η προκριματική φάση διεξήχθη στα Λαγκάδια, το πρωί του Σαββάτου, όπου η κριτική επιτροπή επέλεξε μεταξύ των συμμετεχόντων δεκαπέντε άτομα για την τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Αγία Παρασκευή.
Το επίπεδο των διαγωνιζομένων ήταν πολύ καλό και έτσι οι θεατές της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ποικίλο πρόγραμμα με τραγούδι, μουσική και χορό υψηλού επιπέδου.

Ο δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, τους εκπροσώπους της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων φορέων καθώς και πλήθος επισκεπτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο των αξιών του πολιτισμού και ιδιαίτερα του δημοτικού τραγουδιού.
Τα βραβεία

Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες

Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Λεωνίδας Σταρόγιαννης από το Ξηροκάμπι Λακωνίας, με το τραγούδι «Ο κάμπος επρασίνισε».

Το δεύτερο βραβείο μοιράστηκαν η Ευαγγελία Τσέκλημα από την Καλαμπάκα, με το τραγούδι «Που ‘σαν περιστερούλα μου», και ο Δημήτρης Ξενιώτης από τα Άγραφα, με το τραγούδι - μοιρολόι «Γιώργη μου».

Το τρίτο βραβείο απέσπασε η Χριστίνα Ροζή από την Μυγδαλιά Γορτυνίας, με το τραγούδι «Εσείς χελιδονάκια μου».


                       
 
Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Αναστασία Παπαδημητρίου από τους Αραχαμίτες Αρκαδίας, με το τραγούδι «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα».

Το δεύτερο βραβείο μοιράστηκαν η Μαρίνα Βγενοπούλου από τα Τρόπαια Γορτυνίας, με το τραγούδι «Τούτο το καλοκαιράκι», και η Ευγενία Κιντή από τα Τρόπαια Γορτυνίας, με το τραγούδι «Πάρε Γιαννάκη τ’ άλογο».

Το τρίτο βραβείο απέσπασε η Μαρία Πετροπούλου από τα Τρόπαια Γορτυνίας, με το τραγούδι «Πέρασα απ’ την πόρτα σου».

Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου

Το πρώτο βραβείο απέσπασε ο Αθανάσιος - Ραφαήλ Κούλης από την Αθήνα και καταγωγή από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, στο κλαρίνο.

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο Τιμολέων Ντέμος από την Αθήνα και καταγωγή από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, στο κλαρίνο.


                         
 
Κριτική επιτροπή

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν επιστήμονες - ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ακολούθως:
Ιωάννης Πλεμμένος, Μουσικολόγος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος της επιτροπής, Ζωή Μάργαρη, ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ιωάννης Καραχρήστος, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο μουσικός και ερευνητής Κωνσταντίνος Παυλόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται με τον δήμο για θέματα παραδοσιακής μουσικής.


                        
Στην εκδήλωση συμμετείχε χορωδία με παιδιά, νέους και νέες, από τα Λαγκάδια και τα Τρόπαια, που απέδωσαν τοπικά τραγούδια της Γορτυνίας, ενώ το χορευτικό συγκρότημα «ΑΡΓΩ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Καλαμάτας χόρεψε και τραγούδησε πελοποννησιακά τραγούδια, αναβιώνοντας τον παραδοσιακό τρόπο ψυχαγωγίας. naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν