Reuters: Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που κόστισε 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα
ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ
Κι όμως, την ίδια στιγμή που άπαντες βρίσκονταν πάνω από το κείμενο της συμφωνίας (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) και ετοιμάζονταν να υπογράψουν, ο Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Reuters κάνει μια αναδιάταξη των γεγονότων όχι απαραίτητα με τη χρονική σειρά που συνέβησαν, καθώς το ζητούμενο είναι να διαφανεί ο τρόπος που ο βασικός πρωταγωνιστής, ο Αλέξης Τσίπρας, διαχειρίστηκε τα θέματα, αναμετρήθηκε με τον ίσκιο του και τελικά κατέληξε σε αποφάσεις.
Σε εκείνη τη συνάντηση, όντως, ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε και αφού είχε περάσει μια ώρα ακόμη δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η Πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι. Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες: τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του. Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.
Το Reuters αναφέρει πως φίλοι και συνεργάτες του 40χρονου πρωθυπουργού σημειώνουν ότι η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία. Το τελευταίο διάστημα, δε, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Η στρατηγική του ήταν να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους εταίρους με σκοπό να τους φέρει σε εκείνο το σημείο που θα έκαναν μια σειρά από παραχωρήσεις. Τελικά, όμως, ήταν εκείνος που έκανε πίσω λόγω της κρίσης που επακολούθησε. Βρέθηκε να πιέζεται αρκετά από τους Γερμανούς που δεν έδειχναν καμία διάθεση να δώσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά και από τα στελέχη του κόμματός του που αντιτάσσονταν στα μέτρα λιτότητας.
Η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα λόγια ενός ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ. «Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες».
Ο Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ (15 Ιουλίου), παραδέχθηκε πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά ότι ποτέ δεν είπε ψέματα. Ένας πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει ο Τσίπρας από τότε που ήταν έφηβος, δήλωσε: «Έχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ένας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και ότι θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός».
Το Reuters, στη συνέχεια, κάνει αναδρομή στην πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα. Από τα μικρά του χρόνια και τα πρώτα διαβάσματά του (Μαρξ, βεβαίως), έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν βοήθειας του Αλέκου Αλαβάνου, που στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από τον Τσίπρα.
Επίσης κάνει λόγο για το στενό κύκλο των συνεργατών του. Τους ανθρώπους, δηλαδή, που συμβουλεύεται πριν λάβει μια απόφαση. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι Νίκος Παππάς, ο Γιάνης Βαρουφάκης (μέχρι πρότινος), ο Αλέκος Φλαμπουράρης και φυσικά η συμβία του Μπέττυ Μπαζιάνα.
Αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών. Στο μεταξύ, όμως, ο Τσίπρας είχε να διαχειριστεί δύο δεδομένα: το φόβο του χάους που προέβαλλε στους δανειστές και την επισφαλή ενότητα των 16 διαφορετικών ομάδων που συγκροτούν το κόμμα του – με κάποιες από αυτές να ζητούν επίμονα την επιστροφή στη δραχμή. Τότε, εκείνη την περίοδο, οι δανειστές αύξησαν την πίεσή τους προς τον Τσίπρα. Άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Παππά και τον Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό «όχι».
Για να καταλήξει το δράμα στην αγωνιώδη ψήφιση στη Βουλή που έδινε στον Τσίπρα το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Με αυτή την εντολή ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Τελικά υπέγραψε, αλλά πίσω στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο: σε εκείνους που ήθελαν τη συμφωνία και στους άλλους που ζητούσαν σύγκρουση. Τώρα, με νέο υπουργικό συμβούλιο και αφού έχει δεχθεί τα πρώτα πλήγματα μέσα στο κόμμα του, μένει να αποδείξει ότι μπορεί να ισορροπεί δίχως να πέσει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου