Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χώρα στο χείλος του γκρεμού



                   


Της Νίκης Ζορμπά
Τα έξωθεν σινιάλα για σενάρια καταστροφής της χώρας αυξήθηκαν και πλήθυναν χθες, καθώς ομοβροντία πυρών προκάλεσε -εισέτι μια φορά- η ομιλία του Α. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση ότι ψεύδεται, στρεψοδικώντας για τις προτάσεις των "Θεσμών", η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ...δυστυχώς δεν υπάρχουν νεότερα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αφού επανέλαβε ότι τον έχει εκνευρίσει η στάση της Ελλάδας προειδοποίησε πως ο Α. Τσίπρας θα διαπράξει "αμαρτία" απέναντι στον λαό του εάν δε συνάψει συμφωνία με τους "Θεσμούς", ενώ η "κύκνεια" παρέμβαση ( για τη χθεσινή ημέρα τουλάχιστον) ήταν η έκκληση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ προς τον Α. Τσίπρα να κάνει μια σοβαρή κίνηση για να γεφυρωθεί το χάσμα με τους δανειστές της χώρας. Γεγονός για το οποίο άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός.
Τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα προς "Θεσμούς" γενικώς και ΔΝΤ ειδικώς, ήταν σφοδρά. Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του, αμφισβήτησε ευθέως τις πραγματικές προθέσεις των εταίρων σχετικά με την κατάληξη του "ελληνικού δράματος", τονίζοντας πως ο στόχος τους δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας, αλλά το "στραπατσάρισμα' της ελληνικής κυβέρνησης και της χώρας προς ...παραδειγματισμό.
Η εικόνα πάντως του "γαλατικού χωριού" που έδωσε χθες για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός, από βήματος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα κλιμακωθεί σήμερα με την διαδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στο Σύνταγμα "κατά των δανειστών" και στην οποία υπουργοί και βουλευτές καλούν τον λαό να συμμετάσχει ( όπως ο Δ. Στρατούλης).
Πέραν τούτου, φωτιά στο φιτίλι αναμένεται να βάλει και η Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς σήμερα θα ανακοινώσει τα πρώτα πορίσματά της. Κατά πληροφορίες, στην "παρουσίαση" θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας.
Κι ενώ το νήμα που δένει Ελλάδα και πιστωτές ολοένα και αδυνατίζει, ο πρωθυπουργός αύριο "πακετάρει" για τη Ρωσία, ώστε να συμμετάσχει σε οικονομικό φόρουμ και να συναντήσει στο περιθώριό του, τον V. Putin.
Κι ενώ η Κυβέρνηση έχει λάβει -εκ των δεδομένων- σαφή κλίση σύγκρουσης με την Ε.Ε, ένας "χρησμός" από πηγή του Μαξίμου, προαναγγέλλει εκτόνωση της κατάστασης ( και πάλι).
"Θα αρχίσουν και πάλι οι τηλεφωνικές επαφές και οι συνεννοήσεις του πρωθυπουργού σε ανώτερα επίπεδα. Θα ρίξουμε όλοι τους τόνους. Και εμείς και εκείνοι", αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr η ίδια πηγή, "ξορκίζοντας" το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση, μόλις δεκατρείς ημέρες πριν από το "τέλος".
Διότι το "τέλος", κατά έγκυρες πηγές, δεν είναι για την ελληνική κυβέρνηση η 30η Ιουνίου, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα αλλά ακόμη αργότερα.
Άλλωστε, όπως έχει εγκαίρως ενημερώσει το Capital.gr και φέρεται να είπε χθες σε τινές εξ όσων δέχθηκε στο Μαξίμου χθες ο κ. Τσίπρας ( Θεοδωράκη, Γεννηματά, Μπακογιάννη), η κυβέρνηση σχεδιάζει να μην αποπληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. ( Στον αέρα είναι άλλωστε και οι πληρωμές προς την ΕΚΤ, στις αρχές του επόμενου μηνός).
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα, αναμένονται ιδιαιτέρως 'πυκνά" σε εξελίξεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν