Ανακαλύφθηκε «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε εγκέφαλο και ανοσοποιητικό


                       Ανακαλύφθηκε «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε εγκέφαλο και ανοσοποιητικό
Μια άγνωστη μέχρι σήμερα σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αλλάξει διά παντός τον τρόπο που μελετώνται νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και αφορά στην ύπαρξη αγγείων του λεμφικού συστήματος που διαπερνούν τους ρινικούς κόλπους. Η δομή αυτή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν πως δεν υπάρχει.
Τα νεοανακαλυφθέντα αγγεία του λεμφικού συστήματος, το οποίο αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, ακολουθούν ένα κεντρικό αιμοφόρο αγγείο προς τους ρινικούς κόλπους, περιοχή του σώματος που παραδοσιακά αποτυπώνεται δύσκολα με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων.
Η σύνδεση εγκεφάλου-ανοσοποιητικού επιβεβαιώθηκε όταν οι ερευνητές εντόπισαν ανοσοκύτταρα στις μήνιγγες, τα οποία είχαν φτάσει στον εγκέφαλο μέσω των αγγείων του λεμφικού συστήματος.
Η ύπαρξη της δομής αυτής έχει ταράξει τα νερά στον επιστημονικό κόσμο, καθώς θεωρείται πως η λειτουργία της μπορεί να δώσει απάντηση σε ιατρικά μυστήρια, όπως το γιατί συσσωρεύονται πλάκες πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.
Χρησιμοποιώντας μια καινούργια τεχνική, οι ερευνητές μελέτησαν λεπτομερώς τις μήνιγγες, τις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο, και παρατήρησαν τα δυσδιάκριτα αγγεία του λεμφικού συστήματος. Τα αγγεία αυτά βρίσκονται τόσο κοντά στο κεντρικό αιμοφόρο αγγείο που δύσκολα γίνονται αντιληπτά.
Αυτός ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί σε ορισμένες παθήσεις, όπως στο Αλτσχάιμερ, συσσωρεύονται πλάκες στον εγκέφαλο. Οι πλάκες μπορεί, για παράδειγμα, να σχηματίζονται επειδή τα αγγεία του λεμφικού συστήματος αδυνατούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα υπολείμματα πριν αυτά φτάσουν στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα νεοανακαλυφθέντα αγγεία παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε νευρολογική ασθένεια που εξαρτάται από τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μορφή των αγγείων αλλάζει με την ηλικία, άρα πιθανώς παίζουν ρόλο και στη διαδικασία της γήρανσης.
Τα ευρήματα των ερευνητών παρουσιάζονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Nature.
Πηγή: onmed.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο