Ο Βασίλης Λέκκας τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι


Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του συνθέτη ο τραγουδιστής υποκλίνεται και πάλι στον δάσκαλό του
                         Ο Βασίλης Λέκκας τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι


 
Tο 1980, όταν o Βασίλης Λέκκας έκανε τα πρώτα βήματά του στον μουσικό χώρο, τραγούδησε  στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Η εποχή της Μελισσάνθης» το οποίο αποτέλεσε την αρχή μιας μακράς συνεργασίας με τον συνθέτη σε οκτώ δίσκους και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Χατζιδάκις ήταν εκείνος που τον πρέτρεψε να συμμετάσχει ως τραγουδιστής στους μουσικούς αγώνες που οργάνωσε στην Κέρκυρα.  

Τριάντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε και η μουσική του Χατζιδάκι δεν εγκατέλειψε ποτέ τον Β. Λέκκα. Γι' αυτό και η συναυλία που πρόκειται να δώσει στο Αίθσριο του δήμου Κηφισίας την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η συναυλία του Λέκκα με τον Γιώργο Σαλτάρη και την Μαντώ Βραχλιώτη, είναι για φωνή και δυο πιάνα, περιλαμβάνει τραγούδια από έργα όπως «Ρωμαϊκή αγορά», «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Παράλλογα», «Πορνογραφία» και «Λαϊκή αγορά» αλλά και ακυκλοφόρητα τραγούδια που ο Λέκκας παρουσίασε  σε ζωντανές εμφανίσεις με τον συνθέτη σε πρώτη εκτέλεση. Επίσης, στη παράσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέρος του έργου «Το χαμόγελο της Τζοκόντα» για  δύο πιάνα.

Χάρη στον Χατζιδάκι, ο Λέκκας ήρθε για πρώτη φορά σε επαγγελματική επαφή και με το θέατρο παίζοντας και τραγουδώντας στη μουσικοθεατρική παράσταση «Πορνογραφία». Από τον δίσκο αυτό ακούγεται για πρώτη φορά η «μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» με την χαρακτηριστική ερμηνεία του Λέκκα. Τραγούδησε επίσης στο σπάνιο 45άρι δίσκο «Μπολιβάρ» σε ποίηση  Νίκου Εγγονόπουλου ενώ σττο ιστορικό θέατρο Olympia των Παροσίων, ο Λέκκας  έκανε την πρώτη εκτέλεση στα Ελληνικά του περίφημου τραγουδιού «Κεμάλ» με στίχους το Γκάτσου και μουσική Χατζιδάκι. Μεγάλη στιγμή του Β. Λέκκα είναι οι κοινές συναυλίες των Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Αξέχαστη παραμένει το στιγμιότυπο στο στάδιο των Χανίων, όταν στο τέλος μιας από αυτές τις συναυλίες, ο  Θεοδωράκης τον κάλεσε στην σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί το τραγούδι «Είμαι αετός χωρίς φτερά» με τον Χατζιδάκι στο πιάνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν