9+1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Jackson Pollock

Οι χαοτικοί πίνακες που δημιουργούσε στάζοντας χρώμα με ορμή στον καμβά έχουν γίνει γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Είστε όμως σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα για τον Jackson Pollock;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ο Jackson Pollock αποτελεί έναν από τους μείζονες αλλά και δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής. Με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του εμείς συγκεντρώσαμε 10 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζατε για τον Pollck.
1. Σύμφωνα με τους ιστορικούς τέχνης έχει αποδειχθεί οτι ο Pollck πολλές φορές χρησιμοποιούσε σύριγγες για να ζωγραφίσει τους πίνακές του.
2. Το καλοκαίρι του 1938  νοσηλεύθηκε για μερικούς μήνες σε ψυχιατρικό ίδρυμα μετά απο μια μεγάλη κρίση πανικού.
3. Υπήρχε αρκετός κόσμος που θα κέρναγε τον Pollck το ποτό του απλώς για να δει το αποτέλεσμα της δουλειάς του κάτω απο την επήρεια του αλκοόλ.
4. Τον Ιανουάριο του 1951, το περιοδικό "Art News" συμπεριέλαβε την έκθεση του Pollock στις τρεις καλύτερες της χρονιάς.
5. Σε ηλικία 15 ετών είχε γράψει: "Ο λόγος που είμαι κλεισμένος στον εαυτό μου είναι επειδή οι άνθρωποι γύρω μου είτε με φοβίζουν είτε τους βαριέμαι θανάσιμα.
6. Ο αγαπημένος συγγραφέας του Pollock ήταν ο Herman Melville. Μάλιστα ονόμασε το σκύλο του “Captain Ahab,” που ήταν ένας από τους ήρωες στα βιβλία του Herman Melville.
7. Πολλοί απο τους πίνακες του Pollock έχουν για τίτλο αριθμούς. Ο λόγος, όπως αποκαλύπτει η γυναίκα του, ήταν επειδή ο Pollock θεωρούσε σημαντικό ο κόσμος να βλέπει τον πίνακα μόνο για τη ζωγραφική του.
8. Αγαπημένος του  ζωγράφος ο Pablo Picasso. Στα τέλη της δεκαετίας του '30 o Pollock γέμιζε το ένα τετράδιο μετά το άλλο από σκίτσα της Guernica.
9. Όταν ένας κριτικός τέχνης είχε γράψει πως οι πίνακες του Pollock δεν έχουν αρχή και τέλος, εκείνος το εξέλαβε ως ένα από τα καλύτερα κομπλιμέντα που του έχουν κάνει.
10. Για αρκετό καιρό ο Pollock χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “Hugo.”
Κύρα Κάπη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν