ΕΛΛΑΔΑ Η... ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Θαυμασμός από το BBC για τη «Σταχτοπούτα» της Λυρικής Σκηνής

Θαυμασμός από το BBC για τη «Σταχτοπούτα» της Λυρικής Σκηνής
Με αφορμή την όπερα «Σταχτοπούτα» του Τζοακίνο Ροσίνι, με την οποία ξεκινά η φετινή σεζόν των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το ραδιόφωνο του BBC ήρθε στην Αθήνα και αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ Λυρική Σκηνή.
«Παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση, η Λυρική Σκηνή έχει πάρει τα πάνω της, κυρίως και λόγω των πρωτοβουλιών της για υπαίθριες παραστάσεις. Σε ένα χώρο προβών, οι καλλιτέχνες προθερμαίνονται για μία νέα παραγωγή, την Σταχτοπούτα του Ροσίνι», ξεκινά το ρεπορτάζ του Άντριου Μπάμφορντ για τον τέταρτο ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. (BBC4)
«Όπως όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, έτσι και αυτοί της λυρικής σκηνής έχουν υποστεί περικοπές στους μισθούς της τάξης του 25%», σημειώνει.
Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι όταν ρώτησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ για το πώς ήταν η κατάσταση πριν από δύο χρόνια που ανέλαβε τη θέση αυτή, του απάντησε: «Ήταν ένας εφιάλτης. Για να μιλήσω πιο προσωπικά, ήμουν καλλιτεχνικός στη συμφωνική ορχήστρα της Θεσσαλονίκης. Οταν ανακοινώθηκε η τοποθέτησή μου στη Λυρική Σκηνή, όλοι αναφώνησαν: είσαι τρελός; ».
Έτσι, αυτός ο... «τρελός», ανέλαβε την Λυρική Σκηνή με χρέος στα 17 εκατ. ευρώ και με κομμένη την κρατική επιχορήγηση στο μισό, σημείωσε ο δημοσιογράφος.
Και αυτά τα καλά αποτελέσματα περιλαμβάνουν την μείωση του χρέους κατά 75% και την περικοπή δαπανών. Εντούτοις το βραβείο για αυτό από την κυβέρνηση ήταν η περικοπή της επιχορήγησης κατά τέσσερα ακόμα εκατομμύρια ευρώ, αυτόν τον χρόνο.
«Οι περικοπές στην Ελλάδα είναι ουσιώδεις. Στο Λονδίνο είναι λιγότερο. Πάντως η νοοτροπία και η αντιμετώπιση των εμποδίων από τους Ελληνες και τους Αγγλους είναι η ίδια. Προσπαθούμε όλοι να είμαστε δημιουργικοί και εφευρετικοί με τα λίγα μέσα που έχουμε πλέον» λέει σκηνοθέτιδα της Σταχτοπούτας Ροδούλα Γαϊτάνου.
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται και στις υπαίθριες παραστάσεις που έχει δώσει κατά καιρούς η Λυρική Σκηνή, προκειμένου να συνδεθεί περισσότερο με το κοινό, και παραθέτει τις παραστάσεις βαλίτσας, υπαίθριες παραστάσεις στο Λιμάνι του Πειραιά, συναυλίες - αφιερώματα στη Μαρία Κάλλας και τις πρόβες στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπως είχε γίνει για την «Μαντάμα Μπάτερφλάι» τον Ιούλιο.
Στο δίκτυο μίλησε η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, η οποία αναφέρθηκε στο αφιέρωμα της Λυρικής στην Μαρία Κάλλας. «Ο κόσμος ήταν πολύ ευτυχής, αλλά και εμείς οι καλλιτέχνες το ίδιο γιατί η τέχνη είναι επικοινωνία και γενναιοδωρία. Είναι κάτι σαν μια μεγάλη αγκαλιά για τον κόσμο. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τους έλληνες που περνούν δύσκολα», είπε η ελληνίδα σοπράνο.
Κλείνοντας το ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος είπε χαρακτηριστικά: «Ηταν ο Άντριου Μπόμφορντ από την Ελλάδα, η χώρα σταχτοπούτα της Ευρώπης».

Πηγή: e-go.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν