Πενήντα επτά σύγχρονα έργα εκτίθενται στη σκιά των αγαλμάτων

 


Την έκθεση εγκαινιάζει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός κ.Σαμαράς
Πενήντα επτά σύγχρονα έργα εκτίθενται στη σκιά των αγαλμάτων
Έργο της Αντωνίας Παπατζανάκη


Με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τη συμμετοχή καταξιωμένων σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών και την πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα», το κορυφαίο αρχαιογνωστικό μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) στην Αθήνα, ανοίγει τις αίθουσές του στη σύγχρονη τέχνη και φιλοξενεί έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις σε μια έκθεση με καλό σκοπό και πολλαπλά οφέλη.
Για τους επόμενους δύο μήνες τα σύγχρονα έργα τέχνης θα συγκατοικούν με τους ευκλεείς προγόνους τους, αναπτυγμένα, διακριτικά και με τον αρμόζοντα σεβασμό, στους χώρους του ΕΑΜ στην έκθεση με τίτλο «Προσφορά». Όπως ο τίτλος αποκαλύπτει, η έκθεση αποτελεί μια καλλιτεχνική προσφορά που αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του ΕΑΜ, καθώς τα έργα μετά τη λήξη της έκθεσης θα δημοπρατηθούν και τα δύο τρίτα των κερδών θα καταλήξουν στο ΕΑΜ.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Bένια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός.
Την ιδέα της «Προσφοράς» καλοδέχτηκε το ΕΑΜ, το οποίο λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό του εξαιτίας της κρίσης αναγκάζεται να αναζητήσει πόρους από ιδιωτικές χορηγίες. «Ο σκοπός της έκθεσης είναι ευγενής» δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΑΜ δρ Γεώργιος Κακαβάς, ο οποίος εξηγεί ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση της σύγχρονης με την αρχαία τέχνη και ότι «η έκθεση δεν έχει σκοπό το νοηματικό δέσιμο ή τη σύγκριση με τα αρχαία εκθέματα αλλά την προσφορά, την τόνωση του εθελοντισμού και της χορηγίας».
Δεύτερος σκοπός της έκθεσης είναι η προσέλκυση στο ΕΑΜ ενός νεότερου κοινού με το δέλεαρ της σύγχρονης τέχνης. Παράπλευρα οφέλη της έκθεσης είναι η σύνδεση του παρόντος της ελληνικής τέχνης με το αρχαίο παρελθόν της φιλοδοξώντας με τη χωρική γειτνίαση να γεφυρωθεί το χάσμα των 2500 χρόνων που χωρίζει παλιά και νέα εκθέματα και να γίνει πρόδηλη και άμεσα αντιληπτή η γονιμοποιός επίδραση της αρχαίας ελληνικής τέχνης με την οποία δεν έχει σταματήσει να συνδιαλέγεται η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.
Η έκθεση είναι μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Συμμαχία για την Ελλάδα» που αναπτύσσει δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης.
Ο επιμελητής της έκθεσης κάνει λόγο για τη «σπασμένη κλωστή» μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης τέχνης και μιλά για την ανάγκη να ανοίξουν τα μεγάλα αρχαιογνωστικά μουσεία μας σε ένα νέο κοινό μέσω της σύγχρονης τέχνης. Η αρχαία κληρονομιά είναι η πηγή προς την οποία η τέχνη κάθε εποχής επιστρέφει για να αντλήσει νόημα και έμπνευση και ο σεβασμός στο παρελθόν είναι δεδομένος, ξεκαθαρίζει. «Δεν θα πάθει τίποτα ο Δίας του Αρτεμισίου από τη γειτνίαση με το έργο του Βλάση Κανιάρη», τονίζει και χαρακτηρίζει την έκθεση «έμπρακτο προσκύνημα περιορισμένης χρονικής διάρκειας και αίτημα ευλογίας, όπου δεν χωρούν συγκρίσεις, αντιπαραθέσεις και εξυπνακισμοί». Τηρώντας αποστάσεις τόσο από την «ιερόσυλη κραυγή» όσο και από την «έμφοβη τυπολατρία» οι σύγχρονοι καλλιτέχνες «προσέρχονται με ταπεινότητα αλλά και υπερηφάνεια για να δείξουν πως και σήμερα υπάρχει μια Ελλάδα της δημιουργίας, της αξιοπρέπειας, της προσφοράς, της τέχνης και του οραματισμού».
Απευθυνόμενα προς τους θεατές και όχι προς τις αρχαίες μορφές, τα έργα που θα φιλοξενηθούν στο ΕΑΜ για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες προκαλούν τον επισκέπτη, τον βιαστικό καταναλωτή εικόνων του σήμερα, να σταθεί, να προβληματιστεί και να επιχειρήσει να επανενώσει την αόρατη κλωστή που συνδέει το σήμερα της κρίσης με το χθες της Ιστορίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 Οκτωβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο