«Έφυγε» ο Φίλιππος Συρίγος


Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 06:00
UPD:17:14
ICON Press/ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Απεβίωσε την Κυριακή το βράδυ σε ηλικία 65 ετών ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες αθλητικογράφους ο Φίλιππος Συρίγος, που τον τελευταίο καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο.
Ο Φίλιππος Συρίγος είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομά του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 με το χώρο της καλαθοσφαίρισης με μεγάλο αριθμό μεταδόσεων αγώνων μπάσκετ. Ήταν μάλιστα ο δημοσιογράφος που είχε περιγράψει τον ιστορικό τελικό αγώνα του ευρωμπάσκετ του 1987, όπου η ελληνική εθνική ομάδα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.
Μεταξύ άλλων εργάστηκε στην ΕΡΤ, στην «Αθλητική Ηχώ», στην «Sportday», στην «Ελευθεροτυπία», στο «Τρίποντο», στο Mega Channel, στον ANT1 και στον NovaΣΠΟΡ FM.
Π. Παναγιωτόπουλος: Σημείο αναφοράς η αιχμηρή γραφή του Φίλιππου Συρίγου
Τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η «ανυποχώρητη, αιχμηρή δημοσιογραφική γραφή» του Φίλιππου Συρίγου υπήρξε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς για κάθε φίλαθλο.
«Ενώ η φωνή του συνοδεύει τις καλύτερες αναμνήσεις μας από την πορεία του ελληνικού μπάσκετ προς την καταξίωση στην κοινωνία μας και προς τις μεγάλες, διεθνείς διακρίσεις. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Ο Φίλιππος Συρίγος συνδέθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων τόσο με τη μετάδοση μεγάλων στιγμών του ελληνικού αθλητισμού, όσο και με την ερευνητική δημοσιογραφία την οποία υπηρέτησε με πάθος», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός.
ΣΥΡΙΖΑ: Ασυμβίβαστος της αθλητικής δημοσιογραφίας ο Φίλιππος Συρίγος
Μαχητή και ασυμβίβαστο της αθλητικής δημοσιογραφίας χαρακτήρισε τον Φίλιππο Συρίγο το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τα συλλυπηρήριά του στους οικείους του.
«Τον γνωρίσαμε με αφορμή μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, μας πρόσφερε με την ευθύτητα της γνώμης και το έγκυρο ρεπορτάζ του μια άλλη ανάγνωση στα αθλητικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας» επισημαίνεται.
Το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο Φ. Συρίγος δεν δίσταζε να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της εποχής, δυναμώνοντας τη φωνή όσων είπαν όχι στην διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, και προσφέροντας την προσωπική του συμβολή στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και του αθλητικού κόσμου για θέματα όπως η βία και το ντόπινγκ στον αθλητισμό.
«Έδειχνε πάντα με παρρησία τους υπεύθυνους, με προσωπική στοχοποίηση από αυτούς που δικαίως έθιγε με τη πένα και τον αιχμηρό λόγο του» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Φίλιππος Συρίγος κέρδισε επάξια τον χαρακτηρισμό του «μαχόμενου δημοσιογράφου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
«H φωνή του θα μας θυμίζει για πάντα μία από τις ομορφότερες σελίδες του ελληνικού αθλητισμού, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1987 από την εθνική μας ομάδα του μπάσκετ» επισημαίνεται
«Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Από πλευράς της, η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι η ελληνική δημοσιογραφία είναι φτωχότερη μετά τον θάνατο του Φίλιππου Συρίγου.
«Ήταν ένας μαχητικός δημοσιογράφος που συνέδεσε τη φωνή του με το ελληνικό μπάσκετ και ιδιαίτερα με τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987 όταν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η κριτική στάση του στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και τα ζητήματα που ανέδειξε, τον κατατάσσουν στους κορυφαίους δημοσιογράφους», τονίζει και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.
Έφυγε ένας ασυμβίβαστος δημοσιογράφος, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
«Καλό ταξίδι Φίλιππε, δεν γονάτισες, δεν εξαγοράστηκες, δεν έκανες ποτέ πίσω, αλλά και δεν σε άκουσαν πολλοί, ιδίως για τους Ολυμπιακούς του 2004...» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.
Τα θερμά του συλλυπηρήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Φίλιππου Συρίγου εξέφρασε το ΚΚΕ. «Υπήρξε  ζωντανή φωνή της μαχόμενης δημοσιογραφίας, φωτίζοντας  με το ρεπορτάζ  και τον ουσιαστικό λόγο του, πλευρές  του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, αποκαλύπτοντας την αλήθεια» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντα εξέφρασαν η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο πρόεδρός της Δ. Γιαννακόπουλος, μιλώντας για έναν αληθινό δημοσιογράφο που συνέβαλε τα μέγιστα για την άνοδο του μπάσκετ στη χώρα μας.
«Ο Φίλιππος Συρίγος έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία σε όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του διαδρομής, η οποία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το μπάσκετ, και το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΑΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν