H Ελλάδα έπεσε στην άβυσσο για να σωθεί η Ευρώπη

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 20:26


Αυτοκριτική για τους χειρισμούς του στην κρίση της ευρωζώνης και στο ελληνικό πρόγραμμα κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα το 2010 αποτελούσε μια «επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης, η οποία έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
Ουσιαστικά δηλαδή το Ταμείο παραδέχεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα σκληρό και θα μπορούσε να είναι πιο επικεικές σε ό,τι αφορά τα μέτρα λιτότητας, αλλά, όπως σημειώνει, κάτι τέτοιο δεν ήταν πολιτικά εφικτό και θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση, που η ευρωζώνη δεν ήταν έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα. «Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ούτε το Ταμείο, ούτε και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Βέβαια, το Ταμείο ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως τονίζει, δεν υλοποίησε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στήριζαν τον ιδιωτικό τομέα ενώ και το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε άνισα στην κοινωνία.
Επιπλέον το Ταμείο επισημαίνει ότι παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του δίνοντας την εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται βιώσιμο. «Η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια», αναφέρει το Ταμείο στο έγγραφο που ενδέχεται να δημοσιευτεί εν μέρει την Πέμπτη. Ακόμα περισσότερο, η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ήταν τόσο μεγάλη ώστε τα στελέχη του Ταμείου «δεν μπορούσαν να εγγυηθούν με μεγάλη πιθανότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο».

Το ΔΝΤ παραδέχεται τέλος ότι ήταν πολύ αισιόδοξο για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας στις αγορές όπως και για την πολιτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Πηγή:Voria

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν