«Αρωμα μνήμης» από τον Κάμπο της Χίου σε Ευρώπη και Αμερική


Β. Ξύδας και Γ. Πλακτωτάρης, ιδρυτές της Citrus-Αρωμα Μνήμης
Β. Ξύδας και Γ. Πλακτωτάρης, ιδρυτές της Citrus-Αρωμα Μνήμης
Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Με ένα οργανωμένο πλάνο εξαγωγών στις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη της, η επιχείρηση Citrus - Άρωμα Μνήμης, εγκαινιάζοντας πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο το πρώτο corner πώλησης των προϊόντων της.
Οι Χιώτες Γιώργος Πλακτωτάρης και Βαγγέλης Ξύδας έχοντας εξειδίκευση στο αντικείμενο, ιδρύουν το 2008 την επιχείρηση Citrus - Άρωμα Μνήμης, με σκοπό να αναδείξουν και να προβάλουν την ιστορία των εσπεριδοειδών της Χίου. «Κυρίαρχο στοιχείο της πρωτοβουλίας μας αποτέλεσε η καταγωγή και η αγάπη για τον Κάμπο, ενώ ταυτόχρονα η πεποίθηση ότι το παρελθόν του τόπου και η ανάπτυξη της περιοχής σχετίστηκε με τα εσπεριδοειδή, αποτέλεσε οδηγό για μια νέα πορεία των φρούτων του μοναδικού Κάμπου», όπως επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο Γιώργος Πλακωτάρης.
Σήμερα η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Αμερική και τον Καναδά, ενώ για το το 2013 στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυση του brand name «Citrus» στις υπάρχουσες αγορές. Τον περασμένο Μάρτιο δημιουργήθηκε ένα κοινό σημείο πώλησης αξιόλογων επιχειρήσεων εν είδει cluster στο Βερολίνο, το οποίο εγκαινιάστηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Γιώργο Πλακωτάρη «με πρωτοβουλία της Coco-Mat, που δημιούργησε ένα δικό της σημείο πώλησης, έχουμε όλοι μαζί φτιάξει ένα ελληνικό μαγαζίμ το οποίο θέλει να επικοινωνήσει ισχυρά την άποψη ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και μπορούν να αντιπροσωπεύσουν την 'καλή Ελλάδα' στο Βερολίνο».
«Αρωμα μνήμης» από τον Κάμπο της Χίου σε Ευρώπη και Αμερική
Οι κωδικοί που σήμερα η επιχείρηση παράγει και διακινεί ξεπερνούν τους 90 σε γλυκές γεύσεις, ενώ σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς το σύνολο των προϊόντων της φτάνει στα 120. Στο σύνολό τους, είναι προϊόντα που αντιπροσωπεύουν τα εσπεριδοειδή και υπηρετούν την ιδέα των έντιμων ελληνικών προϊόντων υψηλής αξίας.
Απ' τη Χίο στο Κολωνάκι

Πέρα απ τα σημεία πώλησης στη Χίο, το κατάστημα στην πλατεία Κολωνακίου εμφανίζει συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις και κυρίως προωθεί την ιδέα του Citrus στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, ώστε να ανοίγονται και νέες ευκαιρίες για πωλήσεις σε εξίσου ποιοτικά μαγαζιά σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Το μαγαζί του Κάμπου που συνδυάζει σε ένα χώρο την εμπορική δραστηριότητα, την παραγωγή και τέλος το μουσείο μας είναι εξίσου αποδοτικό. Η γέννηση του citrus ξεκινά από τον Κάμπο της Χίου με το μουσείο της και το κτήμα και στη συνέχεια γίνονται και οι επόμενες κινήσεις, οπότε είναι λογικό όταν κάποιος γνωρίζει το citrus να θέλει όταν έρχεται στη Χίο να επισκεφθεί και να δει και το μουσείο», όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πλακωτάρης. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος προέρχεται από ίδια κεφάλαια αποκλειστικά, καθώς οι δημιουργοί του «αντιστέκονται» στον τραπεζικό δανεισμό. Μάλιστα, όπως τονίζουν, η ανάπτυξη της εταιρείας προήλθε αποκλειστικά από κεφάλαια των μετόχων, την αποδοτικότητά της και τη δουλειά της, επανεπενδύοντας διαρκώς με στόχο την επίτευξη ολοένα και καλύτερων αποτελεσμάτων.
Οι δυσκολίες της κρίσης
«Προφανώς οι δυσκολίες προήλθαν από το γεγονός ότι μπήκαμε στην αγορά μέσα στην κρίση. Σε μια φάση που η οικονομία επαναπροσδιόριζε τις εμπορικές της αξίες, εμείς έπρεπε να προσδιοριστούμε εξ αρχής. Από την άλλη πλευρά, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούσαν την ταυτότητά μας ως εταιρείας παραγωγικής, ταυτόχρονα πολιτιστικής και εμπορικής, που είναι όλα στοιχεία της ιδέας που υπηρετούμε». Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πλακωτάρης, η κρίση επηρέασε την εταιρεία όπως και όλη την οικονομία. «Προφανώς μια νέα εταιρεία είναι προσανατολισμένη στην εγχώρια αγορά και όταν αυτή συμπιέζεται το αντίκτυπο φτάνει και στις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς συνέβη και με το Citrus. Από την άλλη πλευρά, ο προσανατολισμός της εταιρείας σε εξαγωγές δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, απαιτεί στρατηγική, προσαρμογή των προϊόντων, έρευνα για χώρες και συνεργάτες που θα είναι αξιόπιστοι κ.λπ. Αυτά επηρέασαν και ακόμη αποτελούν στοιχεία για την επαγρύπνηση της εταιρείας, αποτελούν τις προκλήσεις που προσπαθούμε να ανταποκριθούμε».
Αφορμή απ' τις Βρυξέλλες
H ιδέα για το C«itrus - Άρωμα Μνήμης» προήλθε απο ένα ταξίδι του Γιώργου Πλακωτάρη στις Βρυξέλλες, όταν επισκέφθηκε το Μουσείο Σοκολάτας. Βλέποντάς το συνειδητοποίησε ότι υπήρχε αντίστοιχα στη Χίο ένας ανάλογος μύθος, αλλά ήταν σε ύπνωση. Θεώρησε λοιπόν χρέος του προς στον τόπο, να αναδείξει την αξία του Κάμπου της Χίου - ένα τοπίο υψηλής αισθητικής, μοναδικό στην Ευρώπη. Τα φρούτα του ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένα με το εμπορικό δαιμόνιο και τις ιδιομορφίες των Χιωτών. Επίσης, χάρη σε αυτά η Χίος ονομάζεται μυροβόλος. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτήρισε το μανταρίνι Χίου Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης.
Έτσι δημιουργείται το Citrus Memories, αποτελώντας το πρώτο χώρο όπου φιλοξενούνται οι μνήμες, τα ντοκουμέντα και τα στοιχεία της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Αποτελεί ένα δυναμικό εκθεσιακό χώρο στο κάτω μέρος του αρχοντικού, όπου κανείς μέσα μπορεί να πληροφορηθεί για την κοινωνία των εσπεριδοειδών, τους ανθρώπους που αποτέλεσαν τον κεντρικό παράγοντα για την άνθηση του μοναδικού μύθου των χιώτικων μανταρινιών. Επίσης προβάλλεται η εμπορική διαδικασία από τις αρχές του 15ου αιώνα προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τις μοναδικές συσκευασίες των εμπορευμάτων και το χάρτωμα των φρούτων, και τους γνωστούς ως σήμερα εμπορικούς δρόμους που έκαναν τα εσπεριδοειδή της Χίου είδος πολυτελείας στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα.
  • Ο Γ. Πλακτωτάρης και ο Β. Ξύδας, έχοντας εξειδί-κευση στο αντικείμενο, ιδρύουν το 2008 την επιχείρηση Citrus - Αρωμα Μνήμης.
  • Στόχος για το 2013 είναι η ενίσχυση των εξαγωγών σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Αμερική και Καναδά.
  • Τον περασμένο Μάρτιο δημιουργήθηκε ένα κοινό σημείο πώλησης εν είδει cluster στο Βερολίνο, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη.
  • Οι κωδικοί που σήμερα η επιχείρηση παράγει και διακινεί ξεπερνούν τους 90 σε γλυκές γεύσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν