Ο εφιάλτης συνεχίζεται






Tου Κώστα Iορδανίδη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ατεγκτοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας. Σήμερα Κυριακή έληξε η προθεσμία των τριών ημερών και το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως θα υποβάλει στην τρόικα την εξειδίκευση των περικοπών ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συντάξεις και μισθοί θα απομειωθούν περαιτέρω. Οι φαρμακευτικές δαπάνες θα περικοπούν δραστικά. Η πληβειοποίηση της ανώτερης υπαλληλικής τάξεως θα ολοκληρωθεί. Η αυτοαπασχολούμενη μεσαία τάξη οδηγείται σε εξαφάνιση.
Θα ήταν, ωστόσο, άσκοπο, παιδαριώδες και αντιπαραγωγικό να επιρριφθούν ευθύνες στους εταίρους μας. Ούτε οι «καταγγελίες» εναντίον της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ έχουν κανένα νόημα. Ούτε μπορεί να έχει απαίτηση κανείς ότι η βραδυπορούσα πάντοτε Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενεργήσει παρά φύσιν με ταχύτητα. Το δράμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι η αποτυχία της «ελίτ», πολιτικής και οικονομικής, που ανεδείχθη τις τελευταίες δεκαετίες και άσκησε την εξουσία στη χώρα.
Εγινε μια προσπάθεια εξαρχής να επιρριφθούν ευθύνες στο σύνολο της κοινωνίας. Ελέχθησαν διάφορα για τα ανθελληνικά αισθήματα που επικρατούν στην Ευρώπη. Είναι ασφαλώς ο χαρακτήρας των Ελλήνων ιδιόρρυθμος, αλλά η διαμόρφωση του ήθους και η συμπεριφορά της κοινωνίας είναι αποκλειστική ευθύνη της «ελίτ». Με τη συγκεκριμένη «ελίτ» έρχονται σε επαφή οι ξένοι ηγέτες. Η αναξιοπιστία της «ελίτ» αυτής έχει εξοργίσει τους εταίρους μας, εδώ και μερικές δεκαετίες. Και η «ελίτ» αυτή είναι το δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ.
Ενέταξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την Ελλάδα στην ΕΟΚ και επίστευε -κακώς- ότι αν και απροετοίμαστη η χώρα εξ ανάγκης θα προσαρμοζόταν. Λίγους, ωστόσο, μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής συνθήκης προσχωρήσεως, ανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και η πρωτόγονη «ελίτ» που ανέλαβε τη διαχείριση εξουσίας διασπάθισε με τρόπο βάναυσο τις κοινοτικές εισροές. Ενέταξε στη συνέχεια ο κ. Κώστας Σημίτης τη χώρα στη Ζώνη του Ευρώ, με δημιουργική λογιστική, και η νέα «αστική τάξη» που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ απεδείχθη χείρων της παλαιότερης.
Το μείζον όμως πρόβλημα είναι ότι η συντηρητική παράταξη ενεποτίσθη από τη νοοτροπία της «ελίτ» που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Επήλθε σταδιακώς εξίσωση της κοινωνίας στο χαμηλότερο και επίπεδο εξαχρειώσεως. Οι όποιες προσπάθειες κατέβαλε ως πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Καραμανλής υπονομεύθηκαν με τρόπο βάναυσο, και η άνοδος στην εξουσία μίας νέας «ελίτ» υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ολοκλήρωσε την καταστροφή.
Διόλου παράδοξο ότι το ΠΑΣΟΚ τείνει να περιθωριοποιηθεί πολιτικώς, και οδηγείται σε διάλυση. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες ο συντηρητικός πολίτης θα έλεγε ενδεχομένως ότι ο εφιάλτης ετελείωσε. Πλάνη οικτρά, διότι απλούστατα το πρόγραμμα της «σωτηρίας» της Ελλάδος εξεπονήθη από το ΠΑΣΟΚ, από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον σημερινό αρχηγό του Κινήματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο εφιάλτης δυστυχώς θα συνεχίζεται επί πολλά έτη, πολύ περισσότερα από ό,τι ομολογείται, και προφανώς θα οδηγήσει στην κατάρρευση το σύστημα που κυριάρχησε στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως και εξυμνήθηκε ως το ιδανικότερο που γνώρισε η Ελλάς από συστάσεώς της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν