Η ελληνική οικονομία που πληγώνουν ατιμώρητα



ΕΣΕΕ: Απειλούνται με λουκέτο 63.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

22/03/2012 | 17:26Τελευταία Ενημέρωση: 17:24 22/03/2012
Λιγότερες κατά 68.000 ήταν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις το 2011 σε σύγκριση με το 2010, με απώλεια 135.000 θέσεων εργασίας, τονίζει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) . Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2012 άλλες 63.000 βρίσκονται στο κόκκινο και στα πρόθυρα να κατεβάσουν ρολά.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι μόνο στο εμπόριο οι θέσεις που χάθηκαν την περασμένη χρονιά ανέρχονται σε 77.800, ενώ οι απολύσεις εμφανίζουν αύξηση κατά 55%.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «τα μεγαλύτερα αγκάθια στη λειτουργία της επιχειρηματικότητας μετά από δυο χρόνια εξαγγελιών και ατελών μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να παραμένουν η γραφειοκρατία, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και το δαιδαλώδες θεσμικό κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται στις πληρωμές τόσο από το δημόσιο όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων».

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να είναι άλλη από την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των Mικρών και Mεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες με εύκολο και άμεσο τρόπο θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς και στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Όπως σημειώνει, η απασχόληση στις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 85% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και οι μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν μόλις το 14% των θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 33%.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

«Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που απέμειναν στην ελληνική αγορά, εξακολουθούν να λειτουργούν σε ένα δυσμενές και ασυνεπές περιβάλλον. Η ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται άμεσα, καλύτερη χρηματοπιστωτική αντιμετώπιση από τις τράπεζες και ταχύτερη πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους.

Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για απευθείας επιχορήγηση και προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης μέσω εγγυήσεων στις επιχειρήσεις είναι απολύτως απαραίτητη πριν η έκρηξη της ασυνέπειας οδηγήσει τους Μικρομεσαίους σε αναγκαστική παύση πληρωμών και το σύνολο της αγοράς σε πλήρη κατάρρευση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν