Άλλη μια μεγάλη απώλεια

10/3

"Έφυγε" η Δόμνα Σαμίου




 Έφυγε  η Δόμνα Σαμίου
"Έφυγε" το Σάββατο από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, η Δόμνα Σαμίου. Η γυναίκα που έγραψε ιστορία στο χώρο του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού κατέληξε το απόγευμα νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμινγκ", όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες 20 μέρες "χτυπημένη" από λευχαιμία.

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης.

Σε ηλικία 13 ετών είχε την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στον "Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής", ενώ παράλληλα φοιτούσε σε νυχτερινό Γυμνάσιο.

Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά συνεργάστηκε και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ., όπου το 1954 προσλήφθηκε στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής. Από τη θέση αυτή γνώρισε τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας και εξοικειώθηκε με όλα τα τοπικά μουσικά ιδιώματα, ενώ παράλληλα έκανε μουσική επιμέλεια σε εκδόσεις δίσκων, θεατρικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1963 άρχισε να ταξιδεύει στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.

Το 1971 παραιτήθηκε από τη Ραδιοφωνία και την ίδια χρονιά-σταθμό αποδέχτηκε την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου, κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση στο νεανικό και αντιχουντικό Ροντέο, δίνοντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική.

Το 1974 ήταν η χρονά που ξεκίνησε η πολυετής συνεργασία της Δόμνας Σαμίου με την Columbia, ενώ το 1981 ιδρύθηκε ο "Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου", με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές.

Η Δόμνα Σαμίου πραγματοποίησε αναρίθμητες συναυλίες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, κάνοντας εμφανίσεις επί 40 περίπου χρόνια από την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Αμερική.

Για τις ποικίλες δραστηριότητές της συνεργάστηκε με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους, ενώ και δίδαξε και ανέδειξε νέους καλλιτέχνες.

Aπό το 1994 έκανε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων της Αθήνας.

Καταξιωμένη και αγαπητή για την προσφορά και την προσήνια της, είδε το έργο της να αναγνωρίζεται πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Στεφανόπουλο το 2005.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο