ΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / ΤΟΜΑΣ ΑΙΓΚΕΝΤΑΛΕΡ
«Oι πολιτικοί σας φταίνε και όχι οι υπάλληλοι για τη φοροδιαφυγή»
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανών Εφοριακών (DSTG) διαφωνεί με την
πρόταση Σόιμπλε να έρθουν 160 συμπατριώτες του εφοριακοί στην Ελλάδα,
πιστεύει ότι η βοήθεια παρέχεται μόνο όταν είναι επιθυμητή και όχι με το
ζόρι και αντιπροτείνει την αποστολή Ελλήνων υπαλλήλων στη Γερμανία
προκειμένου να εκπαιδευτούν
Ως πλήγμα για την αξιοπρέπεια της Ελλάδας χαρακτηρίζει την πρόθεση της
γερμανικής κυβέρνησης να αποστείλει 160 εφοριακούς στην Αθήνα ο πρόεδρος
της Ομοσπονδίας Γερμανών Εφοριακών (DSTG) Τόμας Αϊγκενταλερ, ο οποίος
πρωτίστως καταλογίζει ευθύνες στους Ελληνες πολιτικούς για την αδυναμία
της χώρας μας να πατάξει τη φοροδιαφυγή.Οπως τονίζει εμφατικά ο κ. Αϊγκενταλερ, οι πολιτικοί αποφασίζουν εάν η φορολογία είναι δίκαιη και ακολουθεί τις επιταγές των νόμων και όχι οι εφοριακοί υπάλληλοι.
Το συνδικαλιστικό όργανο των Γερμανών εφοριακών είχε εκδώσει προ λίγων ημερών μια ανακοίνωση, όπου εκφράζει την αντίθεσή του προς τα σχέδια αυτά και μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Αϊγκενταλερ διευκρινίζει ότι η πολιτική ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θα τον βρει απέναντί της σε αυτήν την προσπάθεια.
Ο Γερμανός συνδικαλιστής, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή με τους Ελληνες συναδέλφους του για να συζητήσει τις εξελίξεις, αντιπροτείνει την αποστολή εφοριακών από τη χώρα μας στη Γερμανία με στόχο την ενημέρωσή τους για το γερμανικό φορολογικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η όποια βοήθεια παρασχεθεί δεν θα είναι ενοχλητική, αλλά πραγματικά χρήσιμη.
Μεταξύ των σημαντικών προβλημάτων που εντοπίζει στο ελληνικό σύστημα φορολόγησης, είναι η έλλειψη φορολογικής συνείδησης σε όλους τους Ελληνες, η οποία, όμως, κατά τον κ. Αϊγκενταλερ απορρέει από το γεγονός ότι δεν είναι εμφανής η ανταποδοτικότητα των φόρων και ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Για ποιους λόγους δεν καταφέρνουν οι ελληνικές αρχές να συλλέξουν φόρους και να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή;
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν τρεις σημαντικοί λόγοι:
Πέρα από σαφείς και με συγκεκριμένο τρόπο διατυπωμένους νόμους, απαιτείται και πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν. Δεν μπορεί κανείς να «φορτώνει»τις ελλείψεις μόνο στους εφοριακούς υπαλλήλους. Είναι αποφασιστικής σημασίας αυτό που επιθυμεί η πολιτική. Θέλει η φορολογία να είναι σωστή, να υπακούει στη νομοθεσία και να είναι δίκαιη ή όχι;
Είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκές αριθμητικά προσωπικό, που θα έχει καλή μόρφωση και σήμερα είναι αναγκαίο ένα καλό σύστημα ηλεκτρονικής επεξεργασίας δεδομένων.
Ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αποκτήσει μια καλή φορολογική συνείδηση. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν για ποιον λόγο πληρώνουν φόρους. Οι φόροι είναι το τίμημα για επαρκείς δημόσιες παροχές, όπως οι υπηρεσίες υγείας, η εκπαίδευση, η ασφάλεια και οι υποδομές.
Διαφωνήσατε με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, του κ. Σόιμπλε, για την αποστολή 160 Γερμανών εφοριακών στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεταλαμπαδευτεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία;
Το ζητούμενο για μένα είναι αν η βοήθεια αυτή είναι επιθυμητή. Εάν η βοήθεια δεν είναι επιθυμητή, τότε είναι πιεστική, με το ζόρι. Αυτό, από ψυχολογικής άποψης είναι λάθος. Μια πιεστική βοήθεια αντίκειται στην αξιοπρέπεια ενός λαού. Θα πρότεινα ως καλύτερη λύση να γίνει η εξής πρόταση: η Ελλάδα μπορεί να στείλει Ελληνες εφοριακούς για μερικούς μήνες στη Γερμανία.
Εκεί θα μπορούσαν οι Ελληνες συνάδελφοι να διαπιστώσουν πώς λειτουργούν οι γερμανικές εφορίες. Να δουν πώς γίνεται ο έλεγχος των επιχειρήσεων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και, ακόμη, πώς εφαρμόζεται στη Γερμανία η ηλεκτρονική συλλογή και διαχείριση δεδομένων. Θα μπορούσαν στη συνέχεια να πάρουν όλες αυτές τις γνώσεις και πληροφορίες μαζί τους στην Ελλάδα και εκεί να αποφασιστεί τι από αυτά που ισχύουν στη Γερμανία θέλουν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα και τι όχι.
Αυτή θα ήταν μια παροχή βοήθειας με στόχο το να βοηθηθεί η χώρα μόνη της και θα επέτρεπε στην Ελλάδα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της.
Εάν υλοποιηθεί η δική σας πρόταση, όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα από τη Γερμανία οι Ελληνες εφοριακοί, θα έχουν στη διάθεσή τους τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει; Ρωτώ σε συνδυασμό με αυτό που είπατε για την απουσία πολιτικής βούλησης.
Προκειμένου να εφαρμοστεί η τεχνογνωσία που θα έχει αποκτηθεί στη Γερμανία, σαφώς θα πρέπει να υπάρξει η βούληση και να γίνει μια επένδυση στον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Αυτό συνεπάγεται την εκπαίδευση του προσωπικού, την οργάνωση των υπηρεσιών, την ηλεκτρονική διαχείριση δεδομένων και τα ειδικά εγχειρίδια.
Εάν τελικώς η Ελλάδα και η Γερμανία συνάψουν μια σχετική συμφωνία και οι Γερμανοί εφοριακοί «πρέπει» να έρθουν στην Αθήνα, θα συμβουλεύσετε τα μέλη σας να μη συμμορφωθούν;
Κατά τη διάρκεια της πολιτικής συζήτησης θα συμβουλεύσω και θα επιχειρηματολογήσω εναντίον μιας τέτοιας συμφωνίας, ωστόσο δεν έχω κανέναν τρόπο να την αποτρέψω. Θα θέσω υπόψη των μελών μας τα επιχειρήματά μου και ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του εάν θέλει να πάει στην Ελλάδα ή όχι.
Κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να συμβάλει αποφασιστικά στη μάχη με το χρέος;
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της φορολογικής συνείδησης γενικά.
Ακόμη και ο έντιμος φορολογούμενος πολύ γρήγορα θα πει: «Εάν δεν κυνηγά κανείς και δεν τιμωρεί εκείνον που φοροδιαφεύγει, τότε δεν θα είμαι ούτε εγώ ειλικρινής». Η δίκαιη κατανομή φόρων είναι απολύτως αποφασιστικής σημασίας για την ορθή φορολογική συνείδηση.
Ο καθένας θέλει να διαπιστώνει ότι ο γείτονας δεν τυγχάνει πιο ευνοϊκής μεταχείρισης από τον ίδιο. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη του κόσμου.
- Η δίκαιη κατανομή φόρων είναι αποφασιστικής σημασίας για τη δημιουργία ορθής φορολογικής συνείδησης
- Για να εφαρμοστούν οι νόμοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής απαιτείται και πολιτική βούληση. Δεν μπορεί κανείς να «φορτώνει» τις ελλείψεις μόνο στους υπαλλήλους
madam@pegasus.gr
Ο εντοπισμος της φοροδιαφυγης ειναι τοσο απλος σαν το αυγο του Κολομβου. Στελνεις περιπολιες απο ολους τους αραχτους σπουδαστες στις χαι συνοικιες τα προαστεια και τα θερετρα και καταγραφουν τα ακινητα. Μετα γινονται οι διασταυρωσεις. Ετσι γινεται σε ολες τις χωρες.Στη δικη μας η πρακτικη αυτη προσκρουει στα συμφεροντα τις ελιτ του τοπου που απαρτζεται απο πολιτικους ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματιες διαπλκομενους με την εξουσια.
ΑπάντησηΔιαγραφή