Η Ελλάδα χάνει διορία να ρίξει φως στα Greek Statistics

ΑΘΗΝΑ 30/09/2014

Η Ελλάδα αναμένεται να χάσει τη διορία της Κομισιόν για να παρουσιάσει τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία, μετά την αποκάλυψη για τα "Greek Statistics", διατηρώντας έτσι το μυστήριο για τον βαθμό στον οποίο η Αθήνα τα "μαγείρεψε" προκειμένου να μπει στην Ευρωζώνη, αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΛΣΤΑΤ έχει ζητήσει στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών τον Φεβρουάριο, προκειμένου να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τα αναθεωρημένα στοιχεία της περιόδου από το 1995 ως το 2013.

Το υπουργείο όμως άργησε να ανταποκριθεί και λόγω της καθυστέρησης, "δεν θα σταθεί εφικτό να προλάβουμε την προθεσμία" όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Αν. Γεωργίου, ο οποίος διώκεται μετά από τις καταγγελίες πρώην μελών της στατιστικής αρχής.

Το άρθρο αναφέρει πως ο όρος "Greek Statistics" έγινε συνώνυμος της εξαπάτησης, αφού η Eurostat, κατηγόρησε την Αθήνα το 2010 πως παρουσίασε αλλοιωμένα στοιχεία, για το έλλειμμα, το χρέος και το ΑΕΠ.

Σημειώνει δε πως η παραδοχή της νέας τότε κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2009, ότι τα προηγούμενα στοιχεία, εμφάνιζαν μια εικόνα πολύ καλύτερη από την πραγματικότητα, ήταν το πρώτο "επεισόδιο" που τρόμαξε τους επενδυτές και προετοίμασε την κρίση στην Ευρωζώνη.

"Κανείς δεν γνωρίζει τον βαθμό αλλοίωσης των στοιχείων" αναφέρει οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η αποκάλυψη της αλήθειας θα φέρει σε δύσκολη θέση και τη Eurostat.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο κ. Γεωργίου, ο οποίος πήρε άδεια από την εργασία του στο ΔΝΤ για να διοικήσει την ΕΛΣΤΑΤ, αντιμετωπίζει ποινική δίωξη μετά την καταγγελία της στατιστικολόγου, Ζωής Γεωργαντά - η οποία "ξηλώθηκε" μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ - ότι ο κ. Γεωργίου "φούσκωσε" το έλλειμμα, οδηγώντας στη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν