Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Με δύναμη... από τη Δράμα


Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους: Με δύναμη... από τη ΔράμαΖούση Μάνια

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 204 ταινίες, κάνει πρεμιέρα στις 15 Σεπτεμβρίου το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων συμπληρώνει φέτος 37 χρόνια ζωής και 20 από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος. Στο ελληνικό διαγωνιστικό επιλέχθηκαν να προβληθούν 38 ταινίες από τις 165 αιτήσεις που κατατέθηκαν, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι ανεξάρτητες παραγωγές. Ανάμεσά τους διαγωνίζονται δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation, ενώ συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν.
H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούν και φέτος μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών, με θέματα όπως ανεργία, φτώχεια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσισμός, άστεγοι. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και η τρίτη ηλικία. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η πώληση βρεφών, το bullying, η αδυναμία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Ωστόσο, ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς ξεκάθαρη θεματική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μια πιο πειραματική ή αντισυμβατική αναζήτηση. Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού, όπως οι Αλεξία Καλτσίκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Δήμητρα Χατούπη, Ερρίκος Λίτσης, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Κοτανίδης, Άλκης Παναγιωτίδης, αλλά και Νίκος Καραθάνος. Ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας εμφανίζεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο - έκπληξη.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις όπως ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς, προβολές και εργαστήριο ραδιόφωνου, σπουδαστικό πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής, αφιέρωμα στην Πολωνία με επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακού βίντεο, εργαστήριο Animation (Μοντάζ) για εκπαιδευτικούς, αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια με φετινούς καλεσμένους - συγγραφείς όπως οι Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Ξανθούλης, Θεμιστοκλής Πάνου (ο βραβευμένος στη Μόστρα πρωταγωνιστής του «Miss Violence»), Mαρία Σκιαδαρέση, Παύλος Κάγιος, Δημήτρης Χαρίτος, Νίκος Ζωιόπουλος, Βασίλης Κεσίσογλου. Κατά την τελετή έναρξης θα τιμηθούν με μικρά αφιερώματα για το έργο τους οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Τάσος Ψαρράς.

Το Διεθνές Πρόγραμμα

Σε 58 ανέρχονται οι ταινίες από 47 χώρες του κόσμου που θα μετάσχουν στο φετινό φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει το όνομα του James McTeigue, σκηνοθέτη της γνωστής ταινίας «V for Vendetta», ο οποίος θα παρουσιάσει τη μικρού μήκους του «Caserta Palace Dream». Επίσης, αυτό του γνωστότερου Σκοπιανού δημιουργού Μίλτσο Μαντσέφσκι που θα παρουσιάσει το μικρό φιλμάκι του "Thursday". Τη νέα του «μικρή» «The house of dust» θα παρουσιάσει και ο Jean - Claude Rozec, που στο παρελθόν έχει διεκδικήσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ σε ρόλο σκηνοθέτη θα δούμε τον Mark O' Rowe, γνωστό Ιρλανδό σεναριογράφο (ταινιών όπως τα: «Α Βοy», «Intermission» και «Broken»). Άλλα γνωστά ονόματα είναι αυτά της ηθοποιού Σάρα Ντρου που έχει εμφανιστεί στο «Grey's Anatomy», της Ναζάλ Κεζάλ η οποία έπαιξε στο τούρκικο σίριαλ «Έρωτας και Τιμωρία», αλλά και του Μαροκινού ηθοποιού Χαμίντ Μποτμπαλτίν που έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ.

Η Δράμα κατεβαίνει και στην Αθήνα

Από 22 έως 29 Οκτωβρίου οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς τμήματος του Φεστιβάλ και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν