H σωματική άσκηση «φάρμακο» για την κατάθλιψη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο


Aκόμα και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα, μπορούν να αποτρέψουν επεισόδια κατάθλιψης σε όλες τις ηλικίες, λένε οι Καναδοί ερευνητές που εξέτασαν στοιχεία σε διάστημα 26 ετών

Η σωματική άσκηση είναι το αντίδοτο στην κατάθλιψη, επισημαίνουν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές που εξέτασαν στοιχεία σε διάστημα 26 ετών, ακόμα και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα, μπορούν να αποτρέψουν επεισόδια κατάθλιψης σε όλες τις ηλικίες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Τζορτζ Μάμεν, οι ευεργετικές ιδιότητες της φυσικής άσκησης είναι πολύ μεγαλύτερες από την φυσική ευεξία.

Την ίδια ώρα, μία άλλη έρευνα από την Ολλανδία αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη... γερνάει τους ανθρώπους.

Η βαριά κατάθλιψη, όπως επισημαίνουν  ψυχίατροι στο Άμστερνταμ, οδηγεί σε μείωση του μήκους των τελομερών, ενός βιολογικού δείκτη που σχετίζεται με τη νεότητα των κυττάρων. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση  «Molecular Psychiatry», έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα ευρήματα για τις επιπτώσεις της κατάθλιψης στην υγεία.

«Οι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος» υπενθυμίζουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινίσει εάν ο αυξημένος κίνδυνος γι΄ αυτές τις ασθένειες οφείλεται στην ίδια την κατάθλιψη ή σε παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ ή άλλες παράμετροι του τρόπου ζωής που επηρεάζονται από την πεσμένη διάθεση.

Οι ερευνητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Άμστερνταμ θεωρούν πάντως πιθανότερο να «υπάρχουν μηχανισμοί ταχύτερης βιολογικής γήρανσης σε ασθενών με κατάθλιψη», όπως γράφουν στην αρχή της μελέτης.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Τζόσιν Βερχόβεν και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα για 1.095 ασθενείς που υπέφεραν από μείζονα κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης, 802 άτομα που είχαν εμφανίσει μείζονα κατάθλιψη παλαιότερα και 510 εθελοντές που δεν είχαν ποτέ νοσήσει από κατάθλιψη και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν