Πάφος: Στο φως αρχαιολογικά κατάλοιπα από τη Νεολιθική Εποχή έως και τον Μεσαίωνα


Στο φως αρχαιολογικά κατάλοιπα στην Πάφο από τη Νεολιθική εποχή, έως και τον Μεσαίωνα (Pics)

Νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία του αρχαίου οικισμού στη θέση Μεσόροτσος στο Πραστιό της Πάφου, ανοίγουν οι πρόσφατες ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως αρχαιολογικά κατάλοιπα που χρονολογούνται στη Νεολιθική, Χαλκολιθική, Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού και την Ύστερη Ρωμαϊκή και Μεσαιωνική περίοδο.
Η ανασκαφική περίοδος του 2013 έγινε από την αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, τα νεολιθικά κατάλοιπα φανερώνουν μια σειρά από φάσεις κατοίκησης με κτίρια οικιστικού χαρακτήρα και περιοχές όπου διεξάγονταν διάφορες δραστηριότητες που χρονολογούνται από την Ακεραμική Νεολιθική μέχρι και την πρώιμη Χαλκολιθική περίοδο.
Μια άλλη ανασκαφική τομή φανέρωσε εντυπωσιακή στρωματογραφία με ενδείξεις που χρονολογούνται στην Πρωτοκυπριακή Ι-ΙΙ περίοδο. Στη φάση αυτή χρονολογείται σειρά ημικυκλικών κατασκευών κτισμένων πάνω σε απλές αναβαθμίδες.
Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα φανερώνουν ότι οι κάτοικοι αυτού του αρχαίου αγροτικού οικισμού άλλαζαν αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, εισήγαγαν νέο είδος κεραμικής και άρχισαν να εξελίσσουν ραγδαία την κοινωνική τους οργάνωση από τις αρχές της Μέσης Εποχής του Χαλκού μέχρι την εγκατάλειψη της θέσης πριν από τις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
Η εξέλιξη αυτή στην αρχιτεκτονική έφτασε στο απόγειό της με την κατασκευή ενός μεγάλων διαστάσεων τοίχου (1,5 μ. πλάτος) που διαχώριζε δύο αναβαθμίδες και πιθανόν να συνδεόταν με κυρτή ράμπα ή κλίμακα που σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο επιχωματώθηκε. Περισσότερα στοιχεία για την κατασκευή αυτή θα έλθουν στο φως με τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών.
Επίσης, εντοπίστηκαν κατάλοιπα που χρονολογούνται στην Ύστερη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή και Φραγκική περίοδο, ενώ διανοίχθηκε διερευνητική τομή για ανεύρεση αρχιτεκτονικών καταλοίπων που να συνδέονται με τις περιόδους αυτές.
Στην τομή αποκαλύφθηκε ένα καλά κτισμένο κτίριο σε συνδυασμό με κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στο δάπεδο. Το κτίσμα αυτό μάλλον δεν πρόκειται για απλό παρεκκλήσι αφού με αυτό συνδέονται αντικείμενα καθημερινής χρήσης και οικιστικού χαρακτήρα που υποδηλώνουν πιο μόνιμη κατοίκηση.
Πιθανόν το κτίριο αυτό να ήταν ερημητήριο ή κάποιου είδους εκκλησιαστική οικία, η οποία κατέρρευσε κάποια στιγμή τον 13ο ή 14ο αιώνα και συνεπώς εγκαταλείφθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο