Αλλάζει ριζικά ο Εθνικός Κήπος

ΑΝΑΠΛΑΣΗ


Αλλάζει ριζικά ο Εθνικός Κήπος
Στη μεταμόρφωση του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας, του Εθνικού Κήπου, προχωρεί ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Το κόστος των επεμβάσεων -μαζί με τις μελέτες- θα κυμανθεί από 1,2 έως 1,6 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.
Χθες έγινε η παρουσίαση της αισθητικής αλλά και... καλλιτεχνικής παρέμβασης στον Εθνικό Κήπο, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου θα θυμίζει... υπαίθριο σύγχρονο μουσείο τέχνης.
Το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο αφορά στην κηποτεχνικη διαμόρφωση -με ήπιες φυτοτεχνικές και αισθητικές εξωραϊστικές παρεμβάσεις- σε οκτώ σημεία όπου θα φυτευτούν 24 δένδρα και 7.068 φυτά, ενώ θα υπάρξουν κλαδέματα δέντρων με σκοπό τη μείωση της θέασης προς την πόλη και την αύξηση των οπτικών φυγών προς την Ακρόπολη, όπως τόνισε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίων Λουί Μπενές, ο οποίος εκπόνησε τη μελέτη σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο «doxiadis +».
Γίνεται... μουσείο
Το δεύτερο αφορά την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του Εθνικού Κήπου για την παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας ακολουθώντας την πρακτική δεκάδων μεγάλων πόλεων του κόσμου. Η πρώτη έκθεση θα πραγματοποιηθεί το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου 2014.
Γύρω στα 15 με 20 έργα θα δημιουργούν διαδρομές τέχνης που θα αξιοποιούν τον λαβυρινθώδη χαρακτήρα του Κήπου.
Οι καλλιτέχνες θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο. «Δώρο στους κατοίκους της Αθήνας» χαρακτήρισε το πρόγραμμα μέσα στον «συνειρμικό παράδεισο του Κήπου» η Ιβόνα Μπλάζγουικ, πρώην διευθύντρια της Tate Gallery και νυν της Wihitechapel Gallery του Λονδίνου, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία της.
Στόχος, κατά τον δήμαρχο κ. Καμίνη, είναι «να ανοίξουμε μια νέα σελίδα που θα καταστήσει τον Κήπο πολιτιστικό πόλο». Το εγχείρημα συμβαδίζει με ένα πρόγραμμα 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για ανάπλαση και υποδομές στον Εθνικό Κήπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν