Εντοπίστηκε ιός των Νεάντερταλ στο DNA των σημερινών ανθρώπων


Την ανακάλυψη του αρχαίου ιού έκανε έλληνας ερευνητής
Αρχαίοι ιοί των Νεάντερταλ εντοπίστηκαν στο DNA των σύγχρονων ανθρώπων, με τους επιστήμονες να ερευνούν πλέον αν αυτοί οι «ενδογενείς ρετροϊοί» μπορούν να προξενήσουν κάποια σύγχρονη ασθένεια, όπως το AIDS και ο καρκίνος.
Ο έλληνας επιστήμονας δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης του Τμήματος Ζωολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο βρετανός Ρόμπερτ Μπέλσοου της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Πλίμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Current Biology", εξέτασαν το DNA καρκινοπαθών και βρήκαν ότι το γονιδίωμα όλων περιείχε γενετικές αλληλουχίες αρχαίων ρετροϊών που είχαν βρεθεί τόσο στους Νενάντερταλ, όσο και σε μία άλλη ομάδα αρχαίων ανθρώπων, τους Ντενίσοβαν.
Οι ρετροϊοί αυτοί ενδεχομένως να μόλυναν τους προγόνους μας πριν γίνει ο διαχωρισμός του homo sapiens από τους Νεάντερταλ και τους Ντενίσοβαν πριν από περίπου 400.000 χρόνια.
Περίπου το 8% του ανθρώπινου DNA αποτελείται από ενδογενείς ρετροϊούς και πρόκειται για γενετικές αλληλουχίες που αφήνουν πίσω τους οι ιοί που περνούν από γενιά σε γενιά. Αποτελούν τμήμα του 90% του γονιδιώματος, που συχνά αποκαλείται «άχρηστο» DNA, επειδή δεν κωδικοποιεί πρωτεΐνες.
Σύμφωνα με τον δρ. Μαγιορκίνη, «δύο ‘άχρηστοι’ ιοί μπορούν να συνδυαστούν και να προκαλέσουν ασθένειες σε ζώα όπως τα ποντίκια, αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες και στους ανθρώπους.»
Οι δύο ερευνητές έχουν αρχίσει ήδη να μελετούν αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αυτών των αρχαίων ιών -που ανήκουν στην οικογένεια HML2- με τον καρκίνο και τον ιό HIV/AIDS και κατά πόσο είναι ακόμα ενεργοί, άρα και επικίνδυνοι, ενώ δεν αποκλείουν ότι, με μια πιο προσεκτική ανάλυση, θα βρουν κι άλλα ίχνη αρχαίων ιών.
Πηγή: Daily Mail

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο