Απόβαση ΟΟΣΑ στην Αθήνα για να πέσουν οι τιμές.
Οι δανειστές μας έχουν σχέδιο. Τα θιγόμενα συμφέροντα θα επιτρέψουν την εφαρμογή του ;
Στελέχη του ΟΟΣΑ καταφθάνουν στην Αθήνα, ώστε
να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά. Ποιες οι πολιτικές
τακτικές και οι τέσσερις βασικοί άξονες που θα κινηθούν για αντιστροφή
της αρνητικής αγοραστικής δύναμης.
Διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων
Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει κλιμάκιο του Οργανισμού
Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το οποίο καταφθάνει στην Αθήνα.
Στόχος να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα
επιτρέψουν στην ελληνική αγορά να αυξήσει τον ανταγωνισμό της. Αυτό θα
έχει και ως θετική συνέπεια να μειωθούν οι τιμές σε υπηρεσίες και αγαθά,
πιστεύουν στον ΟΟΣΑ.Τι θα περιλαμβάνουν οι συζητήσεις που θα γίνουν;
Πρωτίστως τα εμπόδια που μπαίνουν λόγω γραφειοκρατίας, τα νομικά προσκόμματα, αλλά και οι διοικητικές υπερβολές, οι οποίες κοστίζουν πολύ τόσο στους πολίτες όσο και στο κράτος, σε χρόνο και χρήμα.
Στον Οδηγό Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ αναφέρεται πως "η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με γνώμονα τον ανταγωνισμό απέφερε κέρδη που ανέρχονται σε περίπου 4.000 ευρώ ετησίως για τη μέση οικογένεια".
Και σημειώνεται:
"Είναι επιτακτική η διοικητική μεταρρύθμιση των διαδικασιών εισόδου στην αγορά για να μειωθούν οι φραγμοί προς τις νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις και αν ενισχυθούν η ανάπτυξη και η καινοτομία".
Η συμφωνία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν, κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού αναλαμβάνει δράση για για τον εντοπισμό και την άρση των εμποδίων στην λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.
Μέσα στο Δεκέμβριο, πιθανά στις αρχές του μήνα και αυτό, θα ενεργοποιηθεί και η συμφωνία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αντικείμενο την αποτίμηση των διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς τεσσάρων τομέων πολιτικής.
Τώρα, όλη αυτή η προσπάθεια - ανάλυση θα κρατήσει περίπου έξι μήνες ενώ το κόστος θα αγγίξει τα δύο εκατ. ευρώ.
Τα στελέχη του ΟΟΣΑ θα σαρώσουν τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το λιανεμπόριο, τη μεταποίηση τροφίμων, τουρισμού αλλά και των δομικών υλικών. Αυτές οι επιμέρους αγορές θα χαρτογραφηθούν και θα αναλυθούν ώστε να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση των κανονιστικών εμποδίων.
Για να επιτευχθεί σίγουρα ο στόχος, οι άνθρωποι του Οργανισμού θα συνεργαστούν με το ΙΟΒΕ, με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στη συνεργασία του με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αναλάβει δράση για να εντοπίσει διοικητικά βάρη στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων, γεωργικών επιδοτήσεων, δημόσιων προμηθειών και εταιρικού δικαίου.
Πιο συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν κανονισμοί και νόμοι σε 13 βασικούς τομείς, στη γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, σε ισολογισμούς - εταιρικό δίκαιο, ενέργεια, περιβάλλον, αλιεία, ασφάλεια τροφίμων, φαρμακευτική νομοθεσία, δημόσιες συμβάσεις, στατιστικές, φορολογικό δίκαιο, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και εργασιακό περιβάλλον και εργασιακές σχέσεις.
Ο εκ των βασικοτέρων στόχων του υπουργείου Διοικητικής
Μεταρρύθμισης είναι η μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%, προκειμένου
να περιοριστούν τα κρατικά έξοδα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου