Ο τελευταίος αυθεντικός Ραμόουν είναι παρελθόν


Ο βίος (και πολιτεία) του Τόμι Ραμόουν

Η είδηση για τον χαμό του διαβόητου ντράμερ και ιδρυτικού μέλους των Ramones έκανε πρόσφατα τον γύρο του κόσμου, όταν με μια λιτή ανακοίνωση οι διαχειριστές του ηλεκτρονικού λογαριασμού του θρυλικού γκρουπ ενημέρωσαν το παγκόσμιο κοινό για τον θάνατό του.

Ο Τόμι ήταν 62 ετών και πάλευε χρόνια με τον καρκίνο, παραμένοντας το τελευταίο εν ζωή μέλος εκείνης της σπουδαίας πανκ παρέας που άλλαξε τη μουσική στη δεκαετία του ’70.

Ο ντράμερ της νεοϋρκέζικης underground μπάντας έπαιξε στα τρία πρώτα -και καλύτερα, αναμφίβολα- άλμπουμ των Ramones, όταν από μάνατζερ μετατράπηκε σε ντράμερ, πριν γίνει και παραγωγός του συγκροτήματος.

Γιος ουγγροεβραίων μεταναστών, ο Τόμι κατέφτασε στις ΗΠΑ το 1957 για να αφήσει βαριά κληρονομιά στη μουσική σκηνή: το 1974 ίδρυσε παρέα με άλλους τρεις τους Ramones, το πρώτο συγκρότημα της νεοϋρκέζικης underground πανκ που έβγαλε ποτέ δίσκο! Και όπως το θέλει ο θρύλος, ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε μόλις 6 μέρες και κόστισε κάπου 6.000 δολάρια.



Παρά το γεγονός ότι εκείνος ο δίσκος πάτωσε στις πωλήσεις, αν και έγινε αρκετά πρόσφατα χρυσός, έπειτα από 38 χρόνια δηλαδή(!), ήταν σωστό χρυσάφι για τη βρετανική σκηνή του πανκ, εν τη γενέσει της ακόμα: αυτά που έκαναν οι Ramones στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1976 έμειναν μυθικά και χαράχτηκαν βαθιά στο μυαλό όλων, από τον Joe Strummer των Clash και τον John Lydon των Sex Pistols μέχρι και τον Captain Sensible των Damned, αποδεικνύοντας ότι η μουσική πρωτοπορία μπορούσε να βγει από τα γκαράζ και να ανοιχτεί σε πλατύτερα κοινά.

Απλοί και δερματοφορεμένοι, με τρύπες στα τζιν τους, η μανιακή μουσική των Ramones γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ ροκ και πανκ, με το συγκρότημα να ερμηνεύει χωρίς διάλειμμα για ανάσα και να περιοδεύει στον κόσμο ασταμάτητα, μέχρι την οριστική τους διάλυση το 1996.



Τα άλλα ιδρυτικά μέλη των Ramones εγκατέλειψαν τα εγκόσμια πολύ πριν: ο Joey Ramone (Jeffrey Hyman) πέθανε από λέμφωμα το 2001 (49 ετών), ο Dee Dee Ramone (Douglas Colvin) κατέληξε από υπερβολική δόση ηρωίνης το 2002 (επίσης 49 ετών) και ο Johnny Ramone (John Cummings) άφησε την τελευταία του πνοή το 2004 χτυπημένος από καρκίνο του προστάτη (52 ετών).

Η καταιγιστική πανκ-ροκ των Ramones εκτόξευσε τη μουσική σε φρενήρεις ρυθμούς εκεί στη δεκαετία του ’70, γεννώντας ταυτόχρονα μια κουλτούρα. Ας δούμε τη ζωή του ντράμερ που έβαλε τον θεμέλιο λίθο σε αυτό…

Ζωή και έργο



Την ώρα που η βιογραφία του στο Hall of Fame διατείνεται ότι ο Τόμι Ραμόουν γεννήθηκε στη Βουδαπέστη ως Tom Erdelyi, το πραγματικό του όνομα ήταν Erdelyi Tamas και ήρθε στον κόσμο στις 29 Ιανουαρίου 1949. Το όνομά του άλλαξε σε Tom Erdelyi όταν έφτασε με τη φαμίλια του στις ΗΠΑ το 1957.



Οι περιπέτειες του Τόμι και της οικογένειάς του με το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αλλά και το όλο ψυχροπολεμικό κλίμα, απαθανατίστηκαν εξάλλου στη μουσική της μπάντας του, με κομμάτια όπως το «Blitzkrieg Bop» αλλά και τον δίσκο «Rocket to Russia».



Ήταν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης που θα γνώριζε τον κιθαρίστα John Cummings (Johnny Ramone) σε ένα συγκρότημα και θα αποφάσιζαν λίγο αργότερα να γράψουν μουσική ιστορία! Στην μπάντα προστέθηκαν και οι άλλοι δύο και οι Ramones ήταν γεγονός.



Το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία με το ομώνυμο άλμπουμ «Ramones» δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας για τη στροφή που αποζητούσε να κάνει το νέο ροκ, με κομμάτια όπως τα «Beat on the Brat», «Chain Saw» και «Now I Wanna Sniff Some Glue» να δείχνουν αγέρωχα τον δρόμο!



Ο κυνικός στίχος και ο φρενήρης ρυθμός των Ramones έκοψαν σαν μαχαίρι τον καραμελένιο κόσμο της επικρατούσας γκλαμ ποπ και σύντομα πολλά ακόμα θρυλικά πανκ συγκροτήματα θα ακολουθούσαν τον δρόμο που χάραξε η σκληροπυρηνική τετράδα.



Σε όλα αυτά τα ιστορικά για τη μουσική ήταν πρωτεργάτης ο Τόμι Ραμόουν, ο οποίος έπαιξε ντραμς στα 3 πρώτα άλμπουμ της μπάντας και υπέγραψε την παραγωγή σε δύο από αυτά, πριν εγκαταλείψει το συγκρότημα το 1978. Αρχικά ισχυρίστηκε ότι είχε κουραστεί από τις συνεχείς τουρνέ της μπάντας, αργότερα όμως παραδέχτηκε την αλήθεια: τα παράτησε γιατί «απειλήθηκα σωματικά από τον Johnny, αντιμετωπίστηκα με περιφρόνηση από τον Dee Dee και αγνοήθηκα εντελώς από τον Joey».



Ο Τόμι δεν έκοψε ωστόσο δεσμούς με τους Ramones και συνυπέγραφε την παραγωγή στα επόμενα άλμπουμ της πρώην μπάντας του, πριν ιδρύσει το ακουστικό ντουέτο Uncle Monk με τη σταθερή του σχέση, την Claudia Tienan.



Και όταν και οι υπόλοιποι Ramones θα αποξενώνονταν στα χρόνια που θα έρχονταν, ο ίδιος ένιωθε πάντα αμηχανία όταν τον ρωτούσαν σχετικά, ισχυριζόμενος πάντα ότι «ήμασταν σαν αδέρφια».



Όσο για το μουσικό είδος που έμεινε θρυλικό, σώζοντας τη ροκ από τον πρόωρο θάνατό της, ο Τόμι Ραμόουν το έλεγε καλύτερα, ότι ήταν μουσική καινοτομία με νόημα: «Δεν ήταν μόνο μουσική οι Ramones, ήταν ιδέα»!



Ο Τόμι Ραμόουν έχτισε τη μουσική του καριέρα στους Ramones και τα παράτησε κατόπιν, ασχολούμενος βέβαια πάντα με τη λατρεμένη του μουσική, γράφοντας τραγούδια, κρατώντας την παραγωγή και παίζοντας συχνά-πυκνά μπροστά σε κόσμο.



Και όπως το θέλει και ο γνώστης της μουσικής Tony Parsons για τον χαμό του τελευταίου Ραμόουν: «Δεν χρειάζονται πολλά δάκρυα. Ήταν μια τρελή κούρσα και το να φτάσεις στα 62 παραείναι καλό σκορ για έναν Ramone»!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν