Vice: Πώς τα «Φιλαράκια» δημιούργησαν μια γενιά ηλιθίων, νευρωτικών και εγωκεντρικών ατόμων

 Vice: Πώς τα «Φιλαράκια» δημιούργησαν μια γενιά ηλιθίων, νευρωτικών και εγωκεντρικών ατόμων


Παρότι μετά από 20 χρόνια η σειρά «Φιλαράκια» παραμένει η καλύτερη όλων των εποχών για νέους και εφήβους, όπως είχε γράψει ο Guardian, το σάιτ Vice έχει αντίθετη γνώμη και εξηγεί ότι δεν αποτελεί αναφορά για μια ολόκληρη γενιά.

Καταρχήν, γράφει, τα πρόσωπα της σειράς δεν αντιστοιχούν στη γενιά τους. Τα «Φιλαράκια» αναφέρονται σε κάποιος cool νέους του Μανχάτταν, αλλά η κουλτούρα του '90 απουσιάζει: δεν μιλούν ποτέ για πολιτική, για μουσική, για ταινίες (εκτός από την Die Hard που τα τρία αγόρια της σειράς έχουν δει 15 φορές).
Η άλλη παρατήρηση που κάνει ο δημοσιογράφος του Vice, αφορά στα διαμερίσματα που διαμένουν οι πρωταγωνιστές της σειράς. Εκτός από τον Ρος και τον Τσάντλερ, οι άλλοι δεν πείθουν. Πώς μπορούν να έχουν διαμέρισμα στο Μανχάτταν, το οποίο αποτιμάται σε 5.500 δολάρια, ο Τζόι (ηθοποιός χωρίς κέρδη), η Μόνικα (σεφ σε ημιαπασχόληση), η Ρέιτσελ (πιο χαμηλά δεν γίνεται) και η Φοίβη (μασέζ σε ημιαπασχόληση);
Το βασικό, όμως, για το Vice είναι η σεξουαλική ζωή των πρωταγωνιστών. Ο Ρος και ο Τσάντλερ είναι ανικανοποίητοι, έως στερημένοι και ο Τζόι θέλει απλώς να βάλει κάποια στο κρεβάτι του. Ο συγκεκριμένος ήρωας εκπροσωπεί μια γενιά «φλερτάκηδων», μάλλον ηλιθίων, που σχεδόν παρενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες. Οσο για το ζευγάρι Ρος και Ρέιτσελ, κατάφερε να διαταράξει κάθε έννοια σχέσης, αφού υπήρξε ζευγάρι, παντρεύτηκε, χώρισε, με την διάσημη φράση τους «We were on a break!». Ενα βλακώδες και κενό σύνθημα που σημαίνει ότι «Ολα είναι πολύπλοκα».
Το Vice καταλήγει ότι μπροστά στην αγωνία τους να ανεβάσουν τα νούμερα, τα «Φιλαράκια», μας έδωσαν μια πολύ στρεβλή ιδέα για την σεξουαλική ταυτότητα, που κόλλησε σε μια ολόκληρη γενιά από τότε. Κυρίως κατάφερε να κάνει μια ολόκληρη γενιά να αυταπατάται, συζητώντας διάφορα ψευδο-ψυχολογικά θέματα, για πάνω από μια δεκαετία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν