Arosis: Παρουσία σε 16 χώρες για τα όσπρια Καστοριάς

ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ


Arosis:  Παρουσία σε 16 χώρες για τα όσπρια Καστοριάς
Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Διεθνή παρουσία σε 16 χώρες του εξωτερικού έχουν εξασφαλίσει τα ελληνικά προϊόντα Arosis, που παράγονται από τη βορειολλαδίτικη «Φωτιάδης Τρ. - Φωτιάδου Ελ. Ο.Ε.», ενώ αυτή τη περίοδο, η διοίκηση της επιχείρησης βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου της.
Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά το 1956. Ο παντοπώλης Θωμάς Στογιαννίδης με έδρα την Βασιλειάδα της Καστοριάς ξεκινά την προμήθεια και τοπική διακίνηση χύμα οσπρίων Καστοριάς - Πρεσπών. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το 1968 ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης, πλαισιώνει την επιχείρηση και μαζί συσκευάζουν και λανσάρουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά φασόλια και φακές Καστοριάς σε πακέτα των 500 γραμμαρίων. Ενώ, το 1996 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο Τρύφωνας Φωτιάδης μαζί με τη μητέρα του Ελένη, διευρύνοντας την γκάμα παράγοντας βιολογικά φασόλια. Ταυτόχρονα, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τη φημισμένη ποιότητα των τοπικά παραγόμενων οσπρίων και να μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά που αναζητά ελληνικά ποιοτικά γεωργικά προϊόντα.
Έτσι, το 1999 ξεκινάει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με νέα γραμμή παραγωγής, που θα αποτελέσει το θεμέλιο της σημερινής εξαγωγικής προσπάθειας που επιχειρεί η τρίτη γενιά της επιχείρησης. Έτσι, λίγους μήνες μετά κάνουν την είσοδό τους στην αγορά τα νέα προϊόντα της Άροσις, υπό το concept «Ελληνικά όσπρια με ονομασία προέλευσης», σε νέα πρωτοποριακή συσκευασία. Τα προϊόντα παράγονται στη μονάδα της επιχείρησης που εδρεύει στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στην Κολοκυνθού Καστοριάς, προμηθεύοντας διάφορα σημεία πώλησης στην Ελλάδα, μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου σούπερ μάρκετ, όπως οι Α.Β. Βασιλόπουλος, Καρφούρ, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Μασούτης, Μετρό, Makro, Θανόπουλος κ.ά. Στο εξωτερικό -μεταξύ άλλων- έχει ήδη παρουσία στις αγορές της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Νορβηγίας, του Καζακστάν, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, τη Σλοβενία και της Ολλανδίας, ενώ σε διερευνητικές επαφές βρίσκεται η διοίκηση για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου της.
Στήριξη αγροτικής οικογένειας
«Το 2014, η Arosis λανσάρει μια νέα σειρά έτοιμων γευμάτων που βασίζονται στα Ελληνικά όσπρια με ονομασία προέλευσης και το παρθένο ελαιόλαδο. Η νέα σειρά "Γεύσεις της Μαμάς" ή "Greek Mama cooks best" για το εξωτερικό, εμπνέεται από ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και δημιουργεί αυθεντικές γευστικές εμπειρίες με "μαμαδίστικη" γεύση» όπως επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» o Τρύφων Φωτιάδης. Η επιχείρηση προμηθεύεται μόνο ελληνικά όσπρια, ρύζια, μανιτάρια, δημητριακά, κορυφαίας ποιότητας και καλλιεργητικών προδιαγραφών, ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής γεωργίας, στηρίζοντας παράλληλα σε μόνιμη συνεργασία, 127 αγροτικές οικογένειες σε 8 νομούς της χώρας (Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κορινθίας, Κιλκίς).
Καινοτομίες
Η «Φωτιάδης Τρ. - Φωτιάδου Ελ. Ο.Ε.» ήταν η πρώτη επιχείρηση που λάνσαρε ελληνικά βιολογικά όσπρια το 1998, αναγράφοντας τον παραγωγό στη συσκευασία των 500 γραμμ., ενώ υπήρξε πρωτοπόρα στη καλλιέργεια Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και η μοναδική μέχρι σήμερα που εφαρμόζει Οικολογική Απεντόμωση στα προϊόντα της.
Από το 1999 μέχρι σήμερα, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ σε αξία, ενώ η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της επιβραβεύθηκε πρόσφατα με την υψηλή βαθμολογία που έλαβε η εταιρεία, μετά από έλεγχο των προϊόντων της από τα σούπερ μάρκετ Aldi (μία από τις 5 μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις παγκοσμίως). Στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών (2001 - 2010) οι πωλήσεις της Arosis ξεπέρασαν τα 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά αγόρασε 3.453.064 κιλά ελληνικών οσπρίων και ρυζιών από 284 Έλληνες αγρότες οι οποίοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν 5 με 10 στρέμματα ο καθένας και σήμερα οι περισσότεροι καλλιεργούν για την Arosis πάνω από 50 στρέμματα.
success story
  • Το 1956, ο παντοπώλης Θωμάς Στογιαννίδης, με έδρα τη Βασιλειάδα της Καστοριάς, ξεκινά την προμήθεια και τοπική διακίνηση χύμα οσπρίων.
  • Το 1996 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο γιος του Γιάννη Φωτιάδη, Τρύφωνας, μαζί με τη μητέρα του και προχωρεί στην πρώτη παραγωγή βιολογικών φασολιών.
  • Το 1999 ξεκινάει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και νέα γραμμή παραγωγής.
  • Το 2002 η Arosis «κατακτά» το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, δίνοντας αίγλη και νέα ώθηση στις εξαγωγές της.
  • Το 2004, λανσάρει 3 νέες σειρές προϊόντων. Ρύζι Θεσσαλονίκης και Σερρών, άγρια μανιτάρια Πίνδου και Πλιγούρι Πίνδου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν