Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διεθνώς ρεζίλι. Λιγούρια σας βλέπουν.

Η ιστοσελίδα www.edosafakelaki.org ήταν αρκετή για να κινήσει την περιέργεια δημοσιογράφου του BBC και να ασχοληθεί με το «φαινόμενο» που ταλανίζει χρόνια τους πολίτες. Ο λόγος για το γνωστό σε όλους μας «φακελάκι»…

Η ιστορία της Χριστίνας Τρεμόντι, δημιουργού της προαναφερόμενης ιστοσελίδας, ήταν η αφορμή για το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου με τίτλο «Οι Έλληνες στην αντεπίθεση κατά της διαφθοράς».
Στην αρχή του άρθρου αναφέρεται πως οι Έλληνες ψάχνουν να βρουν τρόπους για να «πολεμήσουν» τη διαφθορά με ιστοσελίδες, στις οποίες οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά.
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος εξηγεί τι σημαίνει ο όρος «φακελάκι», λέγοντας τα εξής: «Η θεραπεία υποτίθεται ότι είναι δωρεάν. “Fakelaki” είναι η ελληνική λέξη που σημαίνει φακελάκι, η οποία περιγράφει τη δωροδοκία και προφέρεται fakk-el-akee».
Αίσθηση προκαλεί η ιστορία της δημιουργού της ιστοσελίδας (www.edosafakelaki.org), της οποία το παππούς –βετεράνος πολέμου- πάσχει από καρκίνο του προστάτη.
«Ένα βράδυ είχε αδιάκοπη αιμορραγία και έπρεπε να βιαστούμε να τον πάμε στο νοσοκομείο. Όμως κανείς δε μας έδωσε σημασία εκεί και ουσιαστικά αγνόησαν τον παππού μου. Όμως πήραμε το μήνυμα και η μητέρα μου έφτασε μετά από λίγο στο νοσοκομείο με 300 ευρώ στην τσάντα της. Σε μία ώρα μπήκε στο χειρουργείο!».
Η εμπειρία για την Χριστίνα Τρεμόντι ήταν τραυματική και έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό, ειδικά όταν ανακάλυψε το πόσο διαδεδομένη τακτική ήταν στα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι δημιούργησε την ιστοσελίδα στην οποία υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά δωροδοκίας.
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από τα περίπου 1.000 περιστατικά. Η «χάρη» μας έφτασε μέχρι και το BBC…

 
 
Η ιστοσελίδα www.edosafakelaki.org:
 
Πηγή: protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο