7 πανέμορφες λίμνες της Πελοποννήσου
Τριγυρνάμε στην Πελοπόννησο και γνωρίζουμε τις λίμνες της και τις ομορφιές τους από νομό σε νομό.
Θα θυμάστε, ίσως, τον έκτο άθλο του Ηρακλή, στον οποίο αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Οι όρνιθες αυτές ήταν τα «πουλιά της Στυμφαλίας», ανθρωποφάγα πουλιά τα οποία είχαν καταφύγει στη λίμνη Στυμφαλία της ορεινής Κορινθίας. Η λίμνη αυτή είναι μια από τις λίμνες της Πελοποννήσου και του νομού Κορινθίας, η οποία βρίσκεται υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος, με έκταση 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Διατηρεί το νερό της κυρίως τους χειμερινούς μήνες και στα νερά της επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious, ενδημικό της λίμνης, που επιβιώνει ακόμη κι όταν αποξηραίνεται η λίμνη στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Η λίμνη ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και θεωρείται καταφύγιο σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, γύρω της θα βρείτε οργανωμένα μονοπάτια για περπάτημα, προκειμένου να θαυμάσετε και να νιώσετε τη φύση.
Λίμνη του Μουστού, νομός Αρκαδίας
Τη χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα από το Άστρος και είναι λίμνη-υδροβιότοπος, που χωρίζει τη Θυρεατική πεδιάδα σε δύο τμήματα, τον κάμπο του Άστρους και τον κάμπο του Αγίου Ανδρέα. Περιλαμβάνει δύο παράλιες λίμνες βάθους 5 μέτρων, την ομώνυμη λίμνη και μία μικρότερη που ονομάζεται Χερονήσι και συνδέεται με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια. Ο υδροβιότοπος της λίμνης είναι εντεταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς αποτελεί καταφύγιο για σημαντικό πληθυσμό αποδημητικών πουλιών, ενώ στην παραλία έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta. Η πεζοπορία ενδείκνυται κι εδώ για τον επισκέπτη, καθώς το φυσικό περιβάλλον και τα γραφικά μονοπάτια τριγύρω είναι τέτοια που αξίζουν τον κόπο να περιηγηθεί κανείς. Κι όταν καλοκαιριάζει, το μπάνιο στη λίμνη με τα ιαματικά νερά είναι η ιδανική επιλογή.
Λίμνη Τάκα, νομός Αρκαδίας
Απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και θα τη συναντήσετε στο οροπέδιο της Τεγέας, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Βρίσκεται ανάμεσα στους σημαντικούς υδροβιότοπους της Πελοποννήσου, αφού φιλοξενεί πολλά πτηνά και ψάρια. Τα καλοκαίρια αποστραγγίζεται τελείως και αρχίζει να γεμίζει ξανά το φθινόπωρο με βρόχινα νερά, αλλά και νερά ρεμάτων που καταλήγουν στην λίμνη, ώσπου φτάνει σε πληρότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να έχετε την ομορφότερη θέα της λίμνης και να απολαύσετε την περιοχή, η οποία επίσης εντάσσεται στο Natura 2000, ανεβείτε στο χωριό Κάνδαλος στα ορεινά της.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου