Brava Κέρκυρα!

                   
SHUTTERSTOCK
Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη
Η βενετσιάνικη σικάτη Παλιά Πόλη της έχει χαρακτηριστεί μνημείο της UNESCO και η νύχτα της έχει όσα πρόσωπα της δίνεις. Το καλοκαίρι στα Επτάνησα είναι βαμμένο στο τιρκουάζ της θάλασσας και έχει γεύση κερκυραϊκού σοφρίτο και τζιτζιμπίρας. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι στην Κέρκυρα θα ζήσετε στο maximum την εμπειρία «Ιόνιο».
Ρωτώντας πας στην Παλιά Πόλη, δηλαδή στο Καμπιέλο. Την παλιά συνοικία της Κέρκυρας διαπερνά ένας λαβύρινθος από στριφογυριστά καντούνια που διασταυρώνονται με απότομα σκαλάκια και κρυφές πλατείες, πηγάδια και εκκλησίες. Περπατώντας στο πλακόστρωτο και κάνοντας χάζι πόρτες και παραθυρόφυλλα από περίτεχνα αρχοντικά αναζητώντας στην όψη τους τα εναπομείναντα βενετσιάνικα σχέδια νιώθουμε λες και παγιδευτήκαμε με χαλασμένη χρονομηχανή σε κάποια περασμένη εποχή.

Κάνοντας πρώτα ένα γρήγορο πέρασμα από τη διάσημη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, το πιο όμορφο check in μάς βρίσκει στο περίφημο Λιστόν της πλατείας Σπιανάδα.
Αφού παραδεχτούμε ότι χαθήκαμε (διόλου δύσκολο πράγμα στο χαοτικό Καμπιέλο), βρίσκουμε το δρόμο μας ακολουθώντας το πλήθος είτε προς την οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, έναν ιδανικό δρόμο για αρχιτεκτονικό sightseeing είτε μέχρι να δει το μάτι μας θάλασσα. Κάνοντας πρώτα ένα γρήγορο πέρασμα από τη διάσημη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, το πιο όμορφο check in μάς βρίσκει στο περίφημο Λιστόν της πλατείας Σπιανάδα να πίνουμε τον καφέ μας σαν γνήσιοι κερκυραίοι αριστοκράτες. Στην ίδια πλατεία θα βρούμε και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.
G4PHOTOS/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Το Λιστόν.
 
Μπροστά από το θρυλικό Λιστόν βρίσκεται η πύλη της Φορτέτσας, του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, ενός αριστουργηματικού οχυρού με πύργους και προμαχώνες υψωμένο στα πρότυπα της βυζαντινής και της βενετσιάνικης εποχής. Οι συναυλίες, οι εκθέσεις φωτογραφίας και διάφορα άλλα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνει τα καλοκαίρια το Νέο Φρούριο μας οδηγούν να το ψάξουμε στην περιοχή του παλιού λιμανιού. Από το κοσμοπολίτικο Κανόνι στην ομώνυμη χερσόνησο θα βρεθούμε στο νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας αλλά και με καραβάκι στο καταπράσινο Ποντικονήσι, το σήμα-κατατεθέν της Κέρκυρας. Στην Παλαιόπολη θα πάμε για το κατάφυτο κτήμα του Μον Ρεπό με το παλάτι, πρώην κατοικία γαλαζοαίματων και νυν μουσείο και στον οικισμό Γαστούρι για το Αχίλλειο, μια από τις πιο ιστορικές βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης.
WIKIMEDIA COMMONS/JEAN-FRANÇOIS GORNET
Το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας και το Ποντικονήσι.
 
Ερωτευμένοι ή μη, βουτάμε στα νερά του Canal d’ Amour στο Σιδάρι, όπου μικρές σπηλιές και σμιλεμένοι κολπίσκοι δημιουργούν μια εντυπωσιακή τοποθεσία φυσικού κάλλους. Στο βορειοδυτικό τμήμα συναντάμε τις αμμουδιές του Αγίου Γεωργίου Πάγων και του Αρίλλα και πιο δυτικά την Παλαιοκαστρίτσα, μία από τις πιο πολυσύχναστες του νησιού. Βορειοδυτικά πάλι, τις ακτογραμμές σηματοδοτούν οι ταμπέλες για τις παραλίες του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Στεφάνου, της Δασσιάς, του Καλαμιού, της Κερασιάς, της Κουλούρας και του Ύψου. Στο κεντρικό τμήμα βουτάμε στον Άγιο Γόρδη, τη Γλυφάδα, τις Έρμονες, τον Κοντογιαλό και την παραλία της Μυρτιώτισσας, την οποία προτιμούν και οι γυμνιστές.
SHUTTERSTOCK
Το Canal d’ Amour στο Σιδάρι.
 
Η πόλη της Κέρκυρας «κολυμπά» στην πλαζ Μον Ρεπό και ο νότος –μεταξύ άλλων- στο Μώλο και στις δημοφιλείς Μπενίτσες. Κοντά στις τελευταίες μάλιστα, βρίσκεται και Μουσείο Θαλάσσης που περιλαμβάνει εκθέματα των θαλασσών του κόσμου όπως κοχύλια, κοράλλια, σφουγγάρια κ.λπ. Όταν πέσει ο ήλιος επιλέγουμε να αποφύγουμε τον διαβόητο Κάβο μιας και δεν θέλουμε να αναμειχθούμε με τα στίφη των τουριστών που αναζητούν την ξέφρενη διασκέδαση. Την εικόνα της Κέρκυρας όμως, συμπληρώνουν τα παλιά χωριά της: η Περίθια με τα πετρόχτιστα σπιτάκια της, τα Άνω Κορακιανά με τις είκοσι τρείς εκκλησιές τους, οι Σινιές με το παραδοσιακό ελαιοτριβείο και οι Σιναράδες με το Λαογραφικό Μουσείο. Επειδή όμως αγαπάμε και τις εναλλακτικές βόλτες, φοράμε τα αθλητικά μας και  ακολουθούμε τμήμα του κερκυραϊκού μονοπατιού (www.corfu-trail.com) που χάνεται στην ύπαιθρο.
Για να κάνουμε ένα διάλειμμα από την πολυκοσμία θα αποδράσουμε για λίγες ώρες στους πιο άγνωστους δορυφόρους της Κέρκυρας, τα νησάκια Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί. Όμως το επτανήσιο VIP σύμπλεγμα των Παξών και των Αντίπαξων με τις εξωτικές παραλίες, τα φιόρδ με τις θαλάσσιες σπηλιές και τις δασωμένες με λιόδεντρα και κυπαρίσσια πλαγιές θα μας κάνει να αλλάξουμε τα εισιτήρια της επιστροφής. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο σοφιστικέ Γάιος, τον οποίον «προστατεύουν» τα νησάκια της Παναγιάς και του Αγίου Νικολάου την ώρα που οι Αντίπαξοι είναι γνωστοί για το φυσικό κάλλος των παραλιών Βρίκα και Βουτούμι και για τους αμπελώνες τους από τους οποίους παράγεται το περίφημο σκουρόχρωμο  κρασί που θα τιμήσουμε δεόντως.

WIKIMEDIA COMMONS/COSTAS78
Η παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους.
 
Η τοπική κουζίνα της Κέρκυρας είναι από τις πιο ονομαστές της Ελλάδας και δεν θα φύγουμε από το νησί εάν δεν δοκιμάσουμε την περίφημη παστιτσάδα, την παραδοσιακή χωριάτικη συνταγή-κόλαση του κόκορα με το χοντρό μακαρόνι στην κατσαρόλα. Άλλες τοπικές λιχουδιές που λιώνουν στον ουρανίσκο είναι το σοφρίτο (σκορδάτο μοσχαράκι με σάλτσα λευκού κρασιού), το μπουρδέτο (πιπεράτο ψαράκι σε κόκκινη σάλτσα), το μπιάνκο (πετρόψαρα κατσαρόλας με σκόρδο και λεμόνι) και τα τζαλέτια, οι κεφτέδες μπακαλιάρου που σερβίρονται με σκορδαλιά πατάτας. Ένα προϊόν-σήμα κατατεθέν της αρχόντισσας των Επτανήσων είναι η τζιτζιμπίρα, ένα δροσιστικό ποτό με αγγλική καταγωγή και βασικά συστατικά το τζίντζερ (πιπερόριζα) και το λεμόνι.
G4PHOTOS/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Διαμονή Στην πόλη της Κέρκυρας, πίσω από την πλατεία Σπιανάδα βρίσκεται το νεοκλασικό του Bella Venezia (26610 46500, www.bellaveneziahotel.com). Προς τον όρμο της Γαρίτσας «κοιτάζει» το Corfu Palace (26610 39485, www.corfu-greece.com/corfupalace), το οποίο στεγάζει το καζίνο του νησιού αλλά και το Aquis Mon Repos Palace Arthotel (26610 32783, www.aquisresorts.com/aquisresorts/mon-repos-palace-overview.aspx). Όσο για το τετράστερο Louis Kerkyra Golf (26610 24030, www.louiskerkyragolf.com), αυτό βρίσκεται «φυτεμένο» μέσα σε 380 περίπου στρέμματα καταπράσινης έκτασης.
Στο κοσμικό Κανόνι, αναζητούμε τα δωμάτια του Corfu Divani Palace (26610 38996, www.divanis.com/corfu/) που βλέπουν στη λιμνοθάλασσα Χαλκιόπολου και στο ακρωτήρι Κομμένο την παλιά κερκυραϊκή χλιδή του Grecotel Eva Place (26610 90003, www.evapalace.com) και τα κομψά bungalows του Corfu Imperial, Grecotel Exclusive Resort (26610 88400, www.corfuimperial.com/el/index.html‎).
Στον οικισμό Έρμονες το Atlantica Grand Mediterraneo Resort & Spa (26610 94241, www.grand-mediterraneo.com) προσφέρει διαμονή πέντε αστέρων. Στον κόλπο της Δασιάς προτείνουμε τα Grecotel Daphnila Bay Thalasso (26610 90320, www.daphnilabay.com), Dassia Chandris (26610 97100, www.chandris.gr/dassia) και Corfu Chandris (26610 97100, www.chandris.gr/corfu) και λίγο έξω από τις Μπενίτσες το Hotel Kaiser Bridge (26610 72096, www.corfuhotelkaiser.com).
Στο όμορφο Σιδάρι θα χαλαρώσουμε στα Sidari Beach Hotel (26630 31195, www.hotelsidari.com) και Dimitris Apartments (26630 95801, www.dimitris-apartments.com). Το Kontokali Bay (26610 99000, www.kontokalibay.com) στο Κοντοκάλι είναι ένα resort οικογενειακής λογικής, όπως επίσης και το Century Resort (26630 63401, www.centuryresortcorfu.com) που βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή της Αχαράβης.
Στους γειτονικούς Παξούς μένουμε στα Paxos Club Resort (26620 32097, www.paxosclub.gr), Torri e Merli (26212 34123, www.torriemerli.com) και Paxos Suites (697 6033760, www.paxossuites.gr).
Info

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η πρόσβαση στην Κέρκυρα γίνεται είτε με ferry boat μέσω Ηγουμενίτσας είτε αεροπορικώς. Στον αερολιμένα «Ιωάννης Καποδίστριας» προσγειώνονται οι πτήσεις από τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι του νησιού συνδέεται ακτοπλοϊκώς με Μπάρι, Ανκόνα και Πρίντεζι, Παξούς, Κεφαλονιά και Αλβανία. Anek Lines S.A.: 210 4197400, www.anek.gr
Superfast Ferries: 210 8919130, 18130, www.superfast.com
Minoan Lines: 801 11 75000, 18175, www.minoan.gr
Endeavor-Lines: 26610 25000, 210 9405222, www.endeavor-lines.com
Ventouris Ferries: 210 4828001-4, ventouris.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν