Με τετραήμερη εργασία η παραγωγικότητα των υπαλλήλων της Microsoft αυξήθηκε κατά 40%



Η Microsoft στα γραφεία της στην Ιαπωνία προχώρησε σε ένα ενδιαφέρον πείραμα: οι υπάλληλοι της δεν χρειαζόταν να δουλέψουν για περισσότερες από τέσσερις ημέρες της εβδομάδας. Και τι προέκυψε από το πείραμα; Ότι όχι μόνο οι υπάλληλοι της ήταν περισσότερο χαρούμενοι, ήταν και σημαντικά πιο παραγωγικοί.
Τον Αύγουστο που μας πέρασε, η Microsoft Ιαπωνίας πειραματίστηκε με ένα νέο εγχείρημα που ονόμασε Work-Life Choice Challenge Summer 2019, δίνοντας σε όλο της το προσωπικό (2300 υπάλληλοι) άδεια για πέντε συνεχόμενες Παρασκευές (χωρίς βεβαίως να προχωρήσει σε μείωση του μισθού τους).
Αυτό το μοντέλο της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας οδήγησε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εταιρείας, σε αποδοτικότερες συνεδριάσεις, σε περισσότερο χαρούμενους υπαλλήλους αλλά και σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40%. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η εταιρεία επίσης είχε προγραμματίσει να επιδοτήσει τις διακοπές των υπαλλήλων της μέχρι και κατά ¥100.000 (περίπου $920).
«Δουλέψτε για μικρότερο διάστημα, ξεκουραστείτε καλά και μάθετε πολλά» δήλωσε ο Πρόεδρος και CEO της Microsoft Ιαπωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. «Θέλω οι εργαζόμενοι να σκεφτούν και να δοκιμάσουν πως μπορούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με 20% λιγότερο χρόνο εργασίας» είπε επίσης. Εκτός από την αυξημένη παραγωγικότητα, οι εργαζόμενοι, που σε ποσοστό 92% δήλωσαν ότι τους άρεσαν οι συντομότερες εργάσιμες εβδομάδες, πήραν κατά την διάρκεια της δοκιμής 25% λιγότερη άδεια και η κατανάλωση ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 23% στα γραφεία. Οι εργαζόμενοι εκτύπωσαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής 59% λιγότερες σελίδες χαρτιού επίσης.
Η πρόκληση της Microsoft Ιαπωνίας ήταν απλώς ένα πιλοτικό εγχείρημα, ανέφερε σε δήλωση της στην εφημερίδα Guardian, ωστόσο δεν είναι σαφές αν σκοπεύει να εφαρμόσει κάτι παρόμοιο σε γραφεία που διατηρεί και αλλού ή σε μακροπρόθεσμη βάση. Η εταιρεία πάντως αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα ακόμη τέτοιο πείραμα και τον χειμώνα. «Στο πνεύμα της νοοτροπίας ανάπτυξης, αναζητούμε πάντα νέους τρόπους για να καινοτομούμε και να αξιοποιούμε τη δική μας τεχνολογία για να βελτιώσουμε την εμπειρία των εργαζομένων μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.
Guardian

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν