Χειμωνιάτικη απόδραση στη Τζιά…

Χειμωνιάτικη απόδραση στη Τζιά…

1006

Της Γεωργίας Πουλάκη

Χειμώνας….για τους περισσότερους σημαίνει εικόνες και μυρωδιές, «να πάρω τα βουνά» που λένε, για  ένα απόλυτα  χειμωνιάτικο weekend.
Η εικόνα της Κορησσίας μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι… η δεύτερη, μετά το μικρό ταξίδι με το πλοίο, αίσθηση χειμωνιάτικης απόδρασης σε ένα νησί!
Αυτή την φορά αποφάσισα  να τολμήσω την δική μου χειμερινή εξόρμηση σε… νησί.
Χωρίς να το πολυσκεφτώ το επόμενο πρωί με βρίσκει στο Λαύριο.  Ο μοναδικός τρόπος για να φτάσω στη Κέα ή Τζιά. Μπαίνω στο πλοίο και σε 60 λεπτά βρίσκομαι Κυκλάδες.
Το πλοίο έχει δέσει στο λιμάνι και εγώ απομακρύνομαι ρίχνοντας μια μάτια προς τα πίσω…
Το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι  της Κορησσίας και η μυρωδιά από τον ξυλόφουρνο σου γαργαλάει την μύτη. Εδώ απολαμβάνω τον πρώτο καφέ της ημέρας  με  θέα το Αιγαίο.
Το κύμα της χειμωνιάτικης θάλασσας σκάει με ορμή, έχοντας φόντο το Γιαλισκάρι
Όπως είναι λογικό, δεν συναντά κανείς τον κόσμο του καλοκαιριού  αλλά αυτό έχει την δική του μαγεία.  Απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση,  ακούγοντας μόνο το κύμα που σκάει στα βράχια.
Η Ιουλίδα το χειμώνα παίρνει ένα διαφορετικό, πιο πράσινο χρώμα…
Ανηφορίζοντας στην Ιουλίδα  ή Χώρα για τους ντόπιους, με μαγεύει η εικόνα του γραφικού οικισμού. Σιωπηλός και γοητευτικός, οι καμινάδες των σπιτιών καπνίζουν και η ομίχλη κατηφορίζει….σε περιτριγυρίζει σαν να έρχεται να σε συναντήσει. Γίνεται συνοδοιπόρος σου  χωρίς να σε ρωτήσει.
Εικόνες που θυμίζουν ορεινή Ελλάδα σε ένα κυκλαδονήσι. Η φύση επιμελείται το δικό της καμβά προς δική μας τέρψη…
Βόλτα στην Ιουλίδα….στα γραφικά καλντερίμια, μέσα στα στεγάδια, στο Δημαρχείο και λίγο πιο κάτω το υπαίθριο σκάκι, τα λιγοστά ταβερνάκια.  Κάπου κάπου στη διαδρομή μου, συναντώ ντόπιους που με  χαμόγελο στο στόμα με καλημερίζουν.  Άνθρωποι απλοί που σε καλωσορίζουν  με βλέμμα αγνό και καλοσύνη.
Στενά δρομάκια και καλντερίμια χωρίς τον πολύ κόσμο του καλοκαιριού
Μια άλλη αίσθηση που σε βοηθά να «γεμίσεις μπαταρίες»
Το παλαιό Δημαρχείο επιβλητικό. Ένα παραδοσιακό αρχιτεκτονικά κτίριο που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο
Λίγο πιο πέρα οι ταξιδιώτες  της χειμωνιάτικης Τζιας, που απ΄ότι έμαθα πολλοί έρχονται για περπάτημα στα όμορφα μονοπάτια της, αναζητώντας παλιά καλντερίμια περπατώντας στη φύση.
Το σκάκι μας προκαλεί για μια παρτίδα μεγάλων διαστάσεων
Φεύγοντας από την Ιουλίδα, κατευθύνομαι ανατολικά όπου το τμήμα αυτό της Τζιας έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Υπέροχα δάση με βελανιδιές συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Οι ξερολιθιές έχουν σκεπαστεί με γρασίδι, σημάδι ότι ο Χειμώνας είναι εδώ. Παραδοσιακές πετρόχτιστες πηγές, γραφικά ξωκλήσια, απόμερες πέτρινες κατοικίες («καθοικιές» όπως τις λένε οι ντόπιοι).
Η φύση μας γεμίζει χρώματα και αρώματα με την θάλασσα πάντα στο πλάνο με μικρές εξαιρέσεις…
Το απόγευμα με βρίσκει στο Βουρκάρι…ένα πανέμορφο ειδυλλιακό τοπίο, που απολαμβάνεις το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα καθώς ο ήλιος βουτάει στη θάλασσα κάτω από τον φάρο του Αγ. Νικολάου.
Τα χρώματα του χειμώνα σε ένα τοπίο που έχουμε συνδυάσει με το καλοκαίρι
Η επόμενη μέρα στη Τζια είναι αφιερωμένη  στην αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά του Χειμώνα. Λατρεύω το θαλασσινό τοπίο, το δροσερό αεράκι, τις αμέτρητες αποχρώσεις του γκρίζου ουρανού με τον ήλιο να ξεπροβάλλει δειλά…
Οι παραλίες άδειες από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες είναι απόλαυση για έναν περίπατο
Μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής  που ο ζωγράφος θέλει να παίξει με την φαντασία μας!
Οι παραλίες είναι βυθισμένες σε μια γλυκιά μελαγχολία, απίστευτα όμορφες για μεγάλους περιπάτους. Η αίσθηση της απόλυτης γαλήνης με συναρπάζει.
Ο καιρός αγριεύει και μας θυμίζει πως και ο χειμώνας μπορεί να έχει τη μαγική του πλευρά σε ένα νησί
Το χειμώνα τελικά μαθαίνεις τα πάντα για το νησί. Γνωρίζεσαι με τους ανθρώπους, συζητάς μαζί τους, ανακαλύπτεις την αληθινή ψυχή τους.
Τα σύννεφα, ο ήλιος, η θάλασσα και η στεριά σε ένα φανταστικό παιχνίδισμα… Εικόνες Ελλάδας, χειμωνιάτικες στιγμές στις Κυκλάδες!
Τα μάτια βλέπουν άλλα χρώματα, τα τοπία είναι γαλήνια, οι δρόμοι δεν είναι γεμάτοι από κόσμο…. Βρίσκεις την  γαλήνη και την ηρεμία που τόσο λείπει από την ζωή μας.
Κερδίζουμε λίγες ακόμα στιγμές ομορφιάς και ηρεμίας αποχαιρετώντας άλλους που φεύγουν
Κάτι ο ουρανός με τα σύννεφα να χορεύουν από τα μποφόρ, κάτι τα μοναχικά τοπία με την έντονη μελαγχολία, κάτι η ανταριασμένη θάλασσα που βρίσκει παρηγοριά στα βράχια, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να φωτογραφήσεις εικόνες που θα θυμάσαι για πάντα.
Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με την παραδοσιακή στολισμένη νησιώτικη βαρκούλα
Πάντοτε πίστευα ότι οι Κυκλάδες είναι απίστευτα όμορφες και τον Χειμώνα και η απόδρασή μου αυτή στην όμορφη Τζια με επιβεβαίωσε!!
Στο παγκάκι με ηρεμία απολαμβάνεις τη θέα ανάμεσα στη θάλασσα και τον ουρανό…
 
Αφήνοντας πίσω τη χειμωνιάτικη Τζιά επιστρέφουμε στην πολύβουη ζωή της πόλης, έχοντας αφήσει εκεί ένα μέρος της ψυχής μας. Απόδραση σε έναν τόπο που βρίσκεται τόσο κοντά μας και ταυτόχρονα τόσο μακριά από την αγχωτική καθημερινότητα μας…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν