Η Αρκαδία του χτες και του σήμερα



Ο σκηνοθέτης της «Αγέλαστου πέτρας» Φίλιππος Κουτσαφτής ιχνηλατεί την «καρδιά» της Πελοπονήσου
                     Η Αρκαδία του χτες και του σήμερα
Koutsaftis Filippos,Director,April 2015 / Ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουσταφτής,Απρίλιος 2015



 
«Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά όμως η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς» λέει ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής. «Το ντοκιμαντέρ "Αρκαδία Χαίρε" είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας.»
Γνωστός από το επιτυχημένο ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος πέτρα» ο Φ. Κουτσαφτής επισκέφτηκε για να κινηματογραφήσει έναν ακόμα τόπο ποικιλοτρόπως φορτισμένο, την Αρκαδία. Έναν τόπο που όπως ο σκηνοθέτης πιστεύει, διατηρεί τη ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στην συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες.

Το «Αρκαδία χαίρε» έκανε την πρεμιέρα του εφέτος τον Μάρτιο στο πλαίσιο του 18oυ  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) ως καλύτερη ελληνική ταινία. Προσφάτως προβλήθηκε και στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας ενώ από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου καλείται να δοκιμαστεί στις αίθουσες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
«Υπάρχει ο μύθος της "Ευδαίμονος Αρκαδίας", που ήρθε από τη Δύση» λέει ο Κουτσαφτής. «Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί Γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία - ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε. Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται "Αρκαδία''.  Πρεπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας.»
Εκτός από την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ, ο Κουτσαφτής υπογράφει επίσης τα κείμενα αλλά και την φωτογραφία. Το μοντάζ εικόνας και ήχου είναι της Ιωάννας Σπηλιοπούλου, η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και η παραγωγή του  Κοινωφελούς Ιδρύματος Μ.Ν.Στασινόπουλος-Βιοχάλκο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο