Ομηρος προσωπικών στρατηγικών και αδυναμίας συντονισμού η κυβέρνηση


 
Μέγαρο Μαξίμου κατά υπουργών, Προέδρος της Βουλής κατά κυβέρνησης, βουλευτές κατά κεντρικών επιλογών, στον αέρα η συμφωνία με τους πιστωτές
              Ομηρος προσωπικών στρατηγικών και αδυναμίας συντονισμού η κυβέρνηση
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, απορρίπτοντας το ν/σ για την ΕΡΤ με το αιτιολογικό ότι περιελάμβανε άσχετη τροπολογία για την ΕΒΖ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να το αποσύρει και να επανακαταθέσει.




 
Εικόνα διάλυσης και παράλυσης σε πολλά επίπεδα και πεδία αρμοδιοτήτων παρουσιάζει το κυβερνητικό σχήμα, καθώς τα περιστατικά που σημειώθηκαν την Τετάρτη φανερώνουν αδυναμία ανταπόκρισης στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την πιστωτική ασφυξία της χώρας αλλά και τήρησης των στοιχειωδών κανόνων εύρυθμης λειτουργίας στο εσωτερικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε την Τετάρτη στο κενό και επί πολλή ώρα σε ρόλο παρατηρητή εξελίξεων, καθώς ήλθε αντιμέτωπο με την εξής εικόνα:

- Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν ανενόχλητοι στον προαύλιο χώρο της Βουλής, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις και φθάνοντας στην είσοδο του Κοινοβουλίου


- Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης δήλωνε στο Spiegel ότι αν δεν δοθεί η δόση εγκαίρως, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι το ΔΝΤ. «Αν δεν εκταμιευθεί η δόση έως τις 9 Απριλίου θα προτιμήσουμε να πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους να συμφωνήσουν και να κατανοήσουν γιατί δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ», ήταν η σχετική του δήλωση.

- Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης στην Zeit ανέφερε: «Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα», ενώ άφησε ανοιχτή ακόμη και την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ, λέγοντας: «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (…) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».

- Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, απορρίπτοντας το ν/σ για την ΕΡΤ με το αιτιολογικό ότι περιελάμβανε άσχετη τροπολογία για την ΕΒΖ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να το αποσύρει και να επανακαταθέσει.

- Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε μία νέα λίστα προτάσεων, οι οποίες συνάντησαν την αντίδραση του euroworking group, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτές οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και άλλες απαιτήσεις της τρόικας.
Στις προτάσεις του υπουργείου υπάρχει το βασικό σενάριο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1,2% για το 2015, όμως περιλαμβάνεται και ένας φιλόδοξος στόχος περί πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ 3,1% και 3,9% - ως αποτέλεσμα πάντως των μεταρρυθμίσεων που προτείνει.

- Νωρίτερα, ο οικονομολόγος βουλευτής Κ. Λαπαβίτσας προειδοποιούσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ό,τι έλθει στη Βουλή προς επικύρωση μίας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους εταίρους.


Με όλα αυτά, το επιτελείο του Πρωθυπουργού βρέθηκε την Τετάρτη εν κενώ.
Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις το μόνο που είχε να κάνει ήταν να παρατηρεί την εικόνα διάλυσης και εκδίδει ανακοινώσεις, με τις οποίες «άδειαζε» τους υπουργούς ή εξέφραζε την διαφωνία του με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αναδεικνύοντας ουσιαστικά και άθελά του ένα μέρος μόνο του προβλήματος: την απόλυτη έλλειψη συντονισμού και την κυριαρχία προσωπικών στρατηγικών.

Με τα περιστατικά της Δευτέρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αποκάλυψη των προσωπικών στρατηγικών και της παράλληλης λειτουργίας πολλαπλών κέντρων εντός της κυβέρνησης.

Ειδικώς δε στον τομέα της ασφάλειας και της τάξης, ο προβληματισμός κάποιων μεμονωμένων προσώπων εντός κυβέρνησης και ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στο εξής: «αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τέτοια φαινόμενα, η ανοχή μεγάλης μερίδας πολιτών θα εξαφανιστεί», λένε και εκτιμούν ότι υπό αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με το μείζον πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας, μία περιδίνηση της κυβέρνησης στην παράλυση είναι ορατό ενδεχόμενο.  
Αλλοι υποστηρίζουν, ότι αν υπάρξει λύση στο οικονομικό πεδίο, θα λυθούν έστω σταδιακά και τα άλλα ζητήματα.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε πάντως την Τετάρτη αναγκασμένο να αποδοκιμάζει πολλά και πολλούς:

κατ' αρχάς την εισβολή στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική και ακατανόητη». Ομως βρήκε απέναντί του την πρόεδρο της Βουλής, η οποία την χαρακτήρισε «ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να αδειάσει του κκ. Βούτση και Σκουρλέτη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου».

Η εικόνα της διάλυσης συμπληρώθηκε αργά το απόγευμα όταν έπειτα από σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Ν. Βούτση, Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, του συντονιστή υπουργού Αλ. Φλαμπουράρη, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκαν  τις επιπλήξεις και έγιναν αποδέκτες της έντονης ενόχλησης του Πρωθυπουργού για τα όσα είχαν προηγηθεί.

Επειτα από αυτή τη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι δύο μήνες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης επίκειται αναδόμηση, με την ένταξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Δικαιοσύνης...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ανακαλύφθηκε «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν