«Ως εδώ» και μη παρέκει



Με την τελευταία ταινία του ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Μεγγρέλης μιλάει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα διά στόματος επιχειρηματιών που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται σε μια νύχτα
                                 «Ως εδώ» και μη παρέκει
                                              Ο σκηνοθέτης του «Ως εδώ» Νίκος Μεγγρέλης



 
Eξι χρόνια μετά την παρουσίαση του διακεκριμένου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» - ένας ύμνος για τη δουλειά του πολεμικού ανταποκριτή - ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης του Νίκος Μεγγρέλης καταθέτει την τελευταία ταινία του. Τίτλος της «Ως εδώ», θέμα της κάτι εντελώς διαφορετικό.

Πρόκειται για μια ματιά πάνω στην ασφυξία που έχει προκαλέσει στην πλειονότητα των Ελλήνων η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας. Η 22λεπτη ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή 11 Μαρτίου και θα τελειώσει την Κυριακή 20 Μαρτίου.

«Η αφορμή για το "Ως εδώ" ήταν τα κλειστά μαγαζιά και οι αριθμοί» λέει σήμερα ο σκηνοθέτης. Περπατώντας πότε τη Σταδίου (διαδρομή Σύνταγμα - Ομόνοια) και πότε την Ακαδημίας (διαδρομή Βουλή - Κάνιγγος) ο Ν. Μεγγρέλης ένιωθε να πιάνεται η ψυχή του βλέποντας ότι «ένα στα τρία έχουν κλείσει, τα περισσότερα εδώ και καιρό. Τα λουκέτα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί κάτω από τις πόρτες, η εγκατάλειψή τους ακόμα και από τους ιδιοκτήτες, που έχουν απελπιστεί σίγουροι ότι δεν μπορούν πια να τα ενοικιάσουν, είναι αυτά που τα βλέπεις παντού. Αυτό που δεν φαίνεται είναι το προσωπικό δράμα - άλλοτε μεγάλο και άλλοτε μικρό - που κρύβεται πίσω από αυτή την εικόνα και πίσω από τους αριθμούς».

Τι λένε όμως οι αριθμοί; Λένε ότι σχεδόν 250.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει οριστικά από τότε που ξέσπασε η κρίση και 800.000 άνθρωποι που δούλευαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και μαγαζιά έχουν μείνει άνεργοι. «Και ποιος ξέρει πόσοι από αυτούς που ακόμη αντέχουν δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης, χωρίς ρευστότητα και με τους φόρους, τις εισφορές και τα έξοδα να τους πνίγουν, θα καταφέρουν να σωθούν;». Αυτή η αγωνία είναι που καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ και αποτυπώνεται και στον χαρακτηριστικό τίτλο του.

Ενδιαφέρον έχει και η μέθοδος με την οποία ο Ν. Μεγγρέλης πλησίασε τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ. Χρησιμοποίησε δύο τρόπους. «Ο ένας ήταν να μπω στο μαγαζί τους και να τους πω: "Γεια σας. Κάνω ένα ντοκιμαντέρ για το πώς η κρίση επηρέασε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες". Συνήθως με διόρθωναν: "Πώς τους τσάκισε θέλεις να πεις!"». Ο δεύτερος τρόπος ήταν οι συστάσεις, και σε αυτό βοηθήθηκε πολύ από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και φίλο του Γιώργο Καββαθά και τον επίσης φίλο Γιώργο Σκηνιώτη.

Για τον σκηνοθέτη και δημοσιογράφο το χειρότερο είναι ότι «οι κυβερνήσεις που έχουν βρεθεί στην εξουσία δεν είχαν και δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο για να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία, για να ξανανοίξουν δηλαδή σε άλλη βάση, με άλλα προϊόντα ίσως, αυτές οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που - χωρίς σχήμα λόγου - αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής - και όχι μόνο της ελληνικής - οικονομίας». Αυτή την άποψη την υποστηρίζει με σαφήνεια ο Γιώργος, ένας από τους ανθρώπους που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ: «Και ολόκληρη τη σύνταξη να κόψουν, αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο για να παράξουμε πράγματα, η χώρα, που εισάγει μέχρι και οδοντογλυφίδες από την Κίνα, δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια της».

Συμπέρασμα: οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2010 στην Ελλάδα ήταν αδιέξοδες. «Αντί να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, έγιναν ψευδεπίγραφες» λέει ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. «Η ταλαιπωρία για να φτιάξεις μια ΟΕ ή μια ΙΚΕ είναι ίδια και απαράλλακτη, για να πάρεις ένα χαρτί από δημόσιο φορέα ή υπηρεσία - αν δεν μπορεί να γίνει μέσω των ΚΕΠ - θες εβδομάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις μήνες. Και από την άλλη, το κόψε συντάξεις, κόψε μισθούς, δεν οδήγησε πουθενά. Εξαθλίωσε τους ανθρώπους, δεν βελτίωσε την οικονομία, δεν έσωσε τα ασφαλιστικά ταμεία».

πότε & πού:

Το «Ως εδώ», διάρκειας 22’, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και την Τρίτη 15 Μαρτίου στη 1 μ.μ. στο Λιμάνι, αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν