Οι κακοτοπιές του Internet ή οδηγός για να μην εξαπατάστε

Μήπως έχετε δει αυτό το video?

Αν ναι τότε ξέρετε περί τίνος πρόκειται, αν όχι δείτε το για να μάθετε....

Για να σας γλυτώσω από ένα χαμένο μισάωρο της ζωής σας, κάντε γρήγορη επισκόπιση μετακινώντας τη μπάρα του Youtube  με το ποντίκι σας και δείτε επι τροχάδην το περιεχόμενο εντος 2-3 λεπτών.

Σίγουρα θα συγκινηθείτε, όπως και με τα email για ελληνάκια που πάσχουν απο λευχαιμία, ή για παλικάρια που μετά απο αυτοκινητιστικό ατύχημα χρειάζονται 200 φιάλες αίμα και τόνους νοτιαίου μυελού κι αν απαντήσετε απ' την καλή σας την καρδιά στο μαιλ αυτό θα σωθεί ο άνθρωπος.

FYI (που σημαίνει For Your Information, ελληνιστί: για την πληροφόρησή σας) στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα chain mails/letters τύπου Δαλάι Λάμα και τρίχες κατσαρές που αν τα προωθήσεις σε όλο το πελατολόγιο σου θα αποκτήσεις ως δια μαγείας 7.000.000 φίλους, χιλιάδες γκόμενες που θα τρέχουν συνέχεια απο πίσω σου, 5 Ferrari και μια βίλα στο Αζερμπαϊτζάν (ναι, και μια μάντρα @@@@@).



Μάθετε όμως επιτέλους να χρησιμποιείτε σωστά το Ιnternet και τα εργαλεία του!!!



Πάρτε κάτι κατατεθέν
(πχ. ένα όνομα, μια περιοχή, μια εταιρία κλπ.) απ' το email ή το βίντεο ή την παρουσίαση του Powerpoint που μόλις είδατε/διαβάσατε και αναζητήστε στη Google να βρείτε στοιχεία σχετικά μ' αυτό.


Τις περισσότερες φορές θα διαπιστώσετε έκπληκτοι ότι πρόκειται για κακόγουστη φάρσα ή για νέα μέθοδο υποκλοπής προσωπικών στοιχείων/λογαριασμών/χρημάτων.


Επανερχόμενος στο αρχικό θέμα του βίντεο, έκατσα και το παρακολούθησα ολοκληρο και παρότι φάνηκε αρκέτα ρεαλιστικό και συγκινητικό (δεν αμφισβητώ πως υπάρχουν αναρίθμητες τέτοιες περιπτώσεις θυμάτων ανά την υφήλιο) παρατήρησα ότι στα προτεινόμενα video στη στήλη δεξιά, υπήρχαν πολλά με τίτλους hoax (απάτη), exposed (εκτεθειμένος), misleading (παραπλάνηση).
Παρακολούθησα λοιπόν και αρκετά απ' αυτά και διαπίστωσα για μια ακόμη φορά πως ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, του τέστιν το αρχικό βίντεο δε μας τα λέει καλά....

Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω τα βασικότερα απ' τα βίντεο-αποκαλύψεις για να δείτε μόνοι σας τα πραγματικά στοιχεία (ή τέλος πάντων τα αντικρουόμενα στοιχεία).

Κοπέλα απ' την Ουγκάντα

CNN - Ουγκαντέζος Συνήγορος

KONY 2012 - Η αλήθεια

KONY 2012 - Απάτη

Ο ΚΟΝΥ είναι καλός τύπος

Η κοπέλα απ' την Ουγκάντα σε συνέντευξη αμερικανού δημοσιογράφου



Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου email αποτέλεσε η εγγύτατη ημερομηνία που αναφέρεται στο αρχικό βίντεο, την οποία πρέπει να προλάβουμε για να αποτρέψουμε τυχόντα θύματα απάτης, καθώς και η εξαπάτηση στενού συγγενούς μου προ ημέρων από σπείρωμα Ελλήνων που υποδύονται τη Διωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ζητούν αποζημίωση 100¤ από κάθε ανυποψίαστο.



Σας συνιστώ/προτρέπω/εκλιπαρώ να ξυπνήσετε και να παρακινηθείτε ώστε κάθε φορά που surfάρετε/chatάρετε ή απλώς καίγεστε στο Facebook να έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά για να συλλέξετε κάθε είδους χρήσιμη πληροφορία αφού πρώτα τη διυλίσετε και βεβαιωθείτε για την αξιοπιστία και την ακρίβειά της.



Μετά πολλών ασπασμών. Κοινως, φιλάκια !!!

Φοίβος-Λεωνίδας Μουζάκης a.k.a. foivoleon

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν