Κι αν η ζωή σου μοιάζει ξεφούσκωτο μπρατσάκι…


 


                           
Έπρεπε να έρθει και στα καθ’ ημάς η μόδα της κοινωνικής δικτύωσης για να αποκαλυφθεί το βάθος του κενού.
Όχι ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψη  όσων τυρβάζουν περί την κοινωνική παρατήρηση.
Επειδή, όμως, ακριβώς η κοινωνική δικτύωση είναι μια έκθεση, ήλπιζα ότι θα υπήρχε ένα είδος συστολής, μια, ας πούμε, σεμνότητα  στο  προφίλ του κάθε δικτυωμένου.
Αντ’ αυτού ένα ξεσάλωμα κυριαρχεί, απ’ άκρη σ’ άκρη,  χωρίς, βέβαια, να παύουν να υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Καθρέφτης της κοινωνίας μας η κάθε μας πράξη και συμπεριφορά μας, δεν μπορούσε να μην σχηματίσει το είδωλο  της  στην επιφάνεια των ηλεκτρονικών διαδρομών.
Καμαρώνεις, λοιπόν, πενηνταφευγάτες κυρίες να κρεμούν, σαν τα πουκάμισα της μπουγάδας , τις φωτό στο προφίλ τους λες και πρόκειται για πασαρέλα καλλιστείων ή για το νυφοπάζαρο του χωριού τους.
Νέους 25 έως 35  Μαϊων με λεξιπενία και άκρατη αθυροστομία.
Εκπροσώπους και των δυο φύλων που ψαρεύουν  απροκάλυπτα συντρόφους.
Μηνυματάκια και τυποποιημένα τσιτάτα που θυμίζουν μαθητικά λευκώματα του ’60.
 Εξυπνάκηδες σχολιαστές που, χωρίς να κατανοούν, σπεύδουν να κριτικάρουν ότι πετάει και ότι μοστράρεται.
Και όλο αυτό το συνονθύλευμα να εκλιπαρεί για μια επιβεβαίωση με κάθε τρόπο.
Άπειρα λάικ(α)… γράφουν για μια χαζομαρουλα που ξεπατίκωσαν και ανήρτησαν από τους χιλιάδες  ιστότοπους που έχουν κατακλύσει το διαδικτυακό σύμπαν.
Παρ’ όλη την περί του αντιθέτου διακήρυξη του, το διαδίκτυο, δεν παύει να αποτελεί μια ακόμα πηγή κοινωνικού αυτισμού και απομονωτισμού, με σαφείς τάσεις αυτοϊκανοποίησης, όσον αφορά σε αυτές τις μορφές της , δήθεν, επικοινωνίας.
Κλεισμένος, ο καθένας, στον εαυτό του και στο σπίτι του, κυριευμένος από τα ανυπέρβλητα προσωπικά του αδιέξοδα, βαυκαλίζεται ότι επικοινωνεί, ενώ, στην πραγματικότητα,  ξεδίνει μπροστά σε μια οθόνη που δεν προβάλλει τίποτα περισσότερο από αυτό που όντως  αποζητά:
Μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του που, καταχωνιασμένη στα άδυτα του υποσυνείδητου του, ωθεί με κάθε ευκαιρία να προβληθεί και να αποσπάσει την κολακεία, την ψευτοφιλοφρόνηση, την ψευδοκαταξίωση, μέσα από εφήμερα, ανόητα, παιδιάστικα και εγωπαθή σχολιάκια ή τετριμμένα λινκς, που κάνουν το γύρο του διαδικτύου μέχρι που σου ‘ρχεται ζαλάδα.
Δεν παύουν, βέβαια, να υπάρχουν και οι σοβαρές παρουσίες συνταξιδιωτών που ψάχνουν και ανακαλύπτουν αξιόλογα κείμενα, άρθρα, πολιτιστικά γεγονότα και άλλα σημαντικά  ενδιαφέροντα νέα να μοιραστούν μαζί μας.
Δυστυχώς, οι ‘’φίλοι’’ αυτοί είναι, για άλλη μια φορά, η δημοσκοπική μειοψηφία.
Κατά τα ειωθότα, λοιπόν, επιπλέουν οι ‘’ελαφρές’’ παρουσίες, με αρκετή δόση ξερολισμού, επιδειξιμανίας, υπέρμετρης αυταρέσκειας, ανείπωτης αυτοπροβολής και χαοτικού  ναρκισσισμού που άγει, ασφαλώς, στα συμπεράσματα ματαιοδοξίας, κενότητας και αβάσταχτης ελαφρότητας του προηγούμενου δημοσιεύματος : ‘’βλέπω πολλούς ανθρώπους…’’ και απογοητεύομαι …
Καλό Θέρος και καλές βουτιές στον εσώκοσμό μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν