Βασιλικό διάταγμα του 1922 και «χαράτσι» ΕΦΚ «στεγνώνουν» τις ελληνικές ζυθοποιίες


Αποτέλεσμα εικόνας για beer                                                           











         


Κλειστή κρατά την… κάνουλα των επενδύσεων στην αγορά της μπίρας το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο στηρίζεται στο Βασιλικό Διάταγμα του 1922 και θέτει περιορισμούς στο τι μπορεί να παράγει ένα ζυθοποιείο. Αυτό ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου η Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), η οποία απαρτίζεται από εννέα μέλη, εκ των οποίων οι δύο leaders της αγοράς, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία του ομίλου Carlsberg, και επτά μικρότερα ζυθοποιεία (Ελιξη, Πειραϊκή Ζυθοποιία, Voreia, Μπύρα Χίου, Septem, Cretan και Donkey).
Προτάσεις
Η ΕΕΖ εστίασε στην επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, προτείνοντας τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση δέσμης πέντε προτάσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των ζυθοποιών προτείνουν:
1 Την προσφορά πιο ευέλικτου πλαισίου για τη χρήση πρώτων υλών π.χ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπίρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές.
2 Τη δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης, γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι εξαιτίας του αναχρονιστικού νόμου οι ελληνικές εταιρίες δεν μπορούν να παράξουν για παράδειγμα μηλίτη, μια κατηγορία μπίρας με βάση το μήλο που τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 70%.
3 Τη συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ΕΕΖ, η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.
Γωγώ Κατσέλη
gkatseli@e-typos.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν