Η κοινωνία σπάει την απομόνωση

                               Η κοινωνία σπάει την απομόνωση
(Φωτ.: Πάνω από 35 χιλιάδες Βενεζολάνοι πέρασαν τα σύνορα προς την Κολομβία σε λιγότερο από 12 ώρες. Πέρασαν ειρηνικά τα σύνορα, βρήκαν και ψώνισαν τα πάντα 500 μέτρα από την πατρίδα τους σε καλύτερες τιμές, αν και το νόμισμα της Βενεζουέλας είναι πολύ πιο χαμηλά από εκείνο της Κολομβίας και τα νέα μαζί με τις φωτογραφίες των γεμάτων καταστημάτων στη γειτονική χώρα εξαπλώθηκαν παντού σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.)
Του Γιάννη Κουζηνού
Τα σύνορα Κολομβίας και Βενεζουέλας δεν ήταν ποτέ κλειστά από την πλευρά της Κολομβίας. Τα σύνορα τα είχε κλείσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ο Πρόεδρος Μαδούρο. Έτσι για να γράφουμε και να μεταφέρουμε τις ειδήσεις σωστά, αφού σε πολλούς ελληνικούς ιστότοπους αλλά και παγκοσμίως είδα να γράφετε ότι η Κολομβία άνοιξε τα σύνορα της και πέρασαν χιλιάδες Βενεζολάνοι προς αναζήτηση προϊόντων, τροφίμων. Η κυβέρνηση της Κολομβίας ποτέ δεν ζήτησε το κλείσιμο των συνόρων και μάλιστα δήλωναν έκπληξη με την κίνηση του Μαδούρο.
Όταν μετά από ασφυκτικές πιέσεις από τον κόσμο ο Μαδούρο αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα για 12 ώρες, η κυβέρνηση της Κολομβίας κινήθηκε άμεσα για να βοηθήσει την πιο γρήγορη και εύκολη μετάβαση των χιλιάδων Βενεζολάνων, αφού παραιτήθηκε του δικαιώματος της να ελέγχει τα διαβατήρια των Βενεζολάνων που εισέρχονται στο έδαφος της. Προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα, προωθώντας άμεσα πολλούς τόνους τροφίμων στα καταστήματα της πόλης Κουκουτά για να διευκολυνθούν και να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες της Βενεζουέλας.
Η οπισθοχώρηση του Μαδούρο και το άνοιγμα των συνόρων ξεκίνησε από το πείσμα και την έξυπνη οργάνωση των πολιτών που κατοικούν γύρω από τα σύνορα με την Κολομβία. Το πρώτο κύμα που κατάφερε να σπάσει τον κλοιό του στρατού που κρατούσε τα σύνορα κλειστά από την πλευρά της Βενεζουέλας αποτελούνταν από 500 γυναίκες (VIDEO). Κανένας απολύτως άντρας και μόνο γυναίκες που κυριολεκτικά έσπρωξαν και έσπασαν τον στρατιωτικό κλοιό χωρίς βία και εντελώς αναίμακτα. Αυτό ήταν άλλωστε και το σχέδιο αλλά και ο σκοπός του εγχειρήματος. Εάν το πλήθος ήταν μεικτό, γυναίκες και άντρες ή ακόμα χειρότερα μόνο άντρες, τα σύνορα δεν θα είχαν ανοίξει ποτέ και το πιθανότερο θα είχε χυθεί αίμα.
Οι 500 γυναίκες πέρασαν τα σύνορα, πήγαν στα καταστήματα της Κουκουτά, βρήκαν τα πάντα, ψώνισαν όσα μπορούσαν και μάλιστα σε πολύ καλύτερες τιμές από της «ελεγχόμενες» στη Βενεζουέλα και ακόμα περισσότερο φυσικά από αυτές στη μαύρη αγορά και γύρισαν σε λίγες ώρες στην πατρίδα τους ευτυχισμένες και φορτωμένες με τα υπερπολύτιμα αγαθά. Η είδηση φυσικά εξαπλώθηκε αστραπιαία και ισχυρές διπλωματικές πιέσεις για το άνοιγμα των συνόρων ασκήθηκαν στον Μαδούρο και το καθεστώς.
Η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο Μαδούρο κάθε άλλο παρά εύκολη δεν μπορεί κανένας να την χαρακτηρίσει. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιβολή διπλωματικών κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του, αφού πλέον οι συμμαχίες του, που μεταφράζονται σε ψήφους υποστήριξης η όχι, ολοένα και λιγόστευουν και η ενεργοποίηση της «Δημοκρατικής Κάρτας» είναι προ των πυλών. Ο Ραούλ Κάστρο, ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους και συμβουλάτορες των Τσάβες και Μαδούρο, μιλώντας στο Κογκρέσο της Κούβας, αναγνωρίζοντας τη βαθιά κρίση της οικονομίας της Βενεζουέλας, είπε ότι αυτό επηρεάζει άμεσα και την οικονομία της Κούβας και πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας. Και πάνω απ' όλα οι εσωτερικές πιέσεις από την κοινωνία της Βενεζουέλας, που, μην αντέχοντας πλέον την πείνα και την εξαθλίωση, προσπαθεί και βρίσκει διεξόδους και τρόπους διαμαρτυρίας καθημερινά.
Πάνω από 35 χιλιάδες Βενεζολάνοι πέρασαν τα σύνορα προς την Κολομβία σε λιγότερο από 12 ώρες. Πέρασαν ειρηνικά τα σύνορα, βρήκαν και ψώνισαν τα πάντα 500 μέτρα από την πατρίδα τους σε καλύτερες τιμές, αν και το νόμισμα της Βενεζουέλας είναι πολύ πιο χαμηλά από εκείνο της Κολομβίας και τα νέα μαζί με τις φωτογραφίες των γεμάτων καταστημάτων στη γειτονική χώρα εξαπλώθηκαν παντού σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Προϊόντα που όχι μόνο υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων της Κολομβίας, όπως αλεύρι, γάλα, καφές, λάδι, αλλά παράγονται εκεί.
Η Κολομβία, που δεν είναι η 5η πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Κολομβία που δεν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αποθεματικά πετρελαίου, η Κολομβία με τις αιώνιες μάχες της με τα καρτέλ των ναρκωτικών, ταΐζει και στηρίζει τους κατοίκους της Βενεζουέλας, της χώρας που διαθέτει όλα τα παραπάνω εκτός από τρόφιμα για τους πολίτες της. Η απομόνωση και οι αυταπάτες διαλύθηκαν με τον πιο ηχηρό τρόπο δίνοντας ένα ακόμα ράπισμα επικοινωνιακό αλλά και πρακτικό στην παραπαίουσα κυβέρνηση του Μαδούρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια για να αναπληρωθούν οι 1 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο