Η Κόρη της Ακρόπολης στο Ερμιτάζ-Eγκαινιάζει το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ


        Η Κόρη της Ακρόπολης στο Ερμιτάζ-Eγκαινιάζει το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας
Με την έκθεση της αρχαϊκής Κόρης απο το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Έτος Ελλάδας στη Ρωσία.
Το μαρμάρινο άγαλμα της αρχαϊκής Κόρης που σώζει χρώματα στα μάτια, στα μαλλιά και στα ενδύματα, βρέθηκε το 1886 βορειοδυτικά του Ερεχθείου σε θραύσματα. Έχει ύψος 1,15 χρονολογείται γύρω στο 520 - 510 π.Χ. και είναι η πρώτη φορά που θα μετακινηθεί από το Μουσείο της Ακρόπολης.
                  
Η Κόρη 670 είναι μια από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης. Είναι ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα και βαδίζει ανασηκώνοντας τον μακρύ χιτώνα της. Στο δεξί χέρι, που δεν σώζεται, θα κρατούσε μια προσφορά της στη θεά Αθηνά. Στο κεφάλι φορά στεφάνη διακοσμημένη με ζωγραφιστά ανθέμια, έλικες και άνθη λωτού, ενώ πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα θα ήταν στερεωμένα άλλοτε στις οπές. Στα αυτιά φορά σκουλαρίκια με ζωγραφιστούς ρόδακες και στον αριστερό καρπό βραχιόλι σε σχήμα φιδιού. Στα μαλλιά, τα μάτια, τα ρούχα και τα κοσμήματα διατηρούνται ίχνη των αρχικών χρωμάτων.
                          
Οι Κόρες, τα μαρμάρινα αγάλματα νεαρών κοριτσιών, ήταν το πιο συνηθισμένο αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη κατά την Αρχαϊκή Εποχή (6ος αι. - αρχές 5ου αι. π.Χ.). Τι αντιπροσωπεύουν δεν είναι γνωστό. Έχουν ερμηνευτεί ως θεές, ιέρειες, κορίτσια στην υπηρεσία της θεάς ή απλές θνητές. Όπως και τα άλλα γλυπτά της Ακρόπολης, έπεσαν θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών το 480 π.Χ. Η απόφαση των Αθηναίων να θάψουν τα συντρίμμια σε μεγάλους λάκκους στάθηκε η αιτία να διατηρηθούν τα ίχνη των χρωμάτων. Στις ανασκαφές της Ακρόπολης βρέθηκαν πάνω από 200 Κόρες διαφόρων μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων και των θραυσμάτων τους, καθιστώντας αυτή τη συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης τη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Μαζί με την Κόρη θα ταξιδέψουν, εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, έργα γλυπτικής και μικρογλυπτικής, τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών που καλύπτουν χρονικό διάστημα 11 αιώνων.
                 
Από το σύνολο των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση, τα 43 προέρχονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, 16 από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 11 από το Μουσείο Κανελλοπούλου, 8 από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 6 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, 3 από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, δυο από τη συλλογή της Ιεράς Μονής Χοζοβιώτισσας Αμοργού, δύο από τη Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης και από αλλού, ενώ 10 είναι εικονογραφημένα χειρόγραφα από την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Σε ανταπόδοση της φιλοξενίας των εκθεμάτων στη Ρωσία, το Μουσείο Ερμιτάζ θα αποστείλει έκθεση με έργα από τις συλλογές του, η οποία θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Το ελληνικό πρόγραμμα για το έτος «Ελλάδας- Ρωσίας» περιλαμβάνει πάνω από 100 εκδηλώσεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη με κυριότερες την έκθεση για το Βυζάντιο με 120 έργα από ελληνικά μουσεία και συλλογές, την έκθεση «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων», που περιλαμβάνει περίπου 130 αρχαιότητες από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και την έκθεση στο Μουσείο Μανέζ της Αγίας Πετρούπολης, με νεώτερα και σύγχρονα έργα Τέχνης.
Παράλληλα
Ξεχωρίζουν η σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ έκθεση στο δημοφιλές πολυκατάστημα GUM της Μόσχας και το γαστρονομικό «Συμπόσιο», η παρουσίαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμβληματικών ελληνικών προϊόντων στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας και τα σεμινάρια συντήρησης αρχαιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδάμαστος αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο

Ο δημιουργός του «Πίτερ Παν» Τζέιμς Μπάρι

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν